Σημαντική θεατρική παραγωγή: Το έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Σημαντική θεατρική παραγωγή: Το έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία μιας πολυμελούς οικογένειας που ζει υπό το βάρος της ενοχής, της θρησκευτικής καταπίεσης και των άκαμπτων ηθικών κανόνων της επαρχίας, ξεπηδά από τις σελίδες του βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου και ζωντανεύει στο θεατρικό σανίδι. Το εμβληματικό έργο «Η αγάπη άργησε μια μέρα» αποτελεί συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης και έρχεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία παράσταση σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και διασκευή – δραματουργική επεξεργασία του ίδιου μαζί με τη Ροδή Στεφανίδου. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει στην Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ανεβαίνει πλέον και στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Για ένα έργο αγαπητό και προσιτό στο κοινό -καθώς οι περισσότεροι το γνωρίζουν από την τηλεοπτική του μεταφορά το 1997- που μιλάει στην καρδιά του Έλληνα γιατί ιχνογραφεί υπέροχα την Ελλάδα και την Κρήτη, έκανε λόγο μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ροδή Στεφανίδου. «Σε αυτό το έργο, η εμβληματική συγγραφέας επέλεξε να μην αφήσει τίποτα που να μην αγγίξει. Μιλάει για την πατριαρχία, για την κοινωνία, για τη γνώμη των άλλων, για τη θέση της γυναίκας, για τον εγκλεισμό των παιδιών που η κοινωνία επιλέγει ότι δεν είναι σωστά…», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, η διασκευή και η δραματολογική του επεξεργασία στηρίχτηκε πολύ στο βιβλίο, το οποίο και καθοδήγησε την ίδια και τον Ένκε Φεζολλάρι, αφού στην ουσία πρόκειται για τη θεατρική απόδοση του κειμένου της Λιλής Ζωγράφου. «Μπορούμε να πούμε ότι υπηρετεί πιστά το έργο της, σε σημείο που πολλά σημεία έγιναν φράση – φράση, λέξη – λέξη. Οπότε, ο θεατής που έχει διαβάσει το βιβλίο, δεν πρόκειται να δει τίποτα άλλο, πέρα από τη μεταφορά του στο σανίδι», εξηγεί η κ. Στεφανίδου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «ζωντανό» βιβλίο, με διαλόγους και συγκλονιστικές περιγραφές, μεστούς ρόλους και χαρακτήρες που έχουν υπόσταση, «αρχή, μέση και τέλος».

Η οικογένεια με τις «φυλακισμένες» κόρες και τους «ευνουχισμένους» γιους

Στην παράσταση ο θεατής θα νιώσει το αρρωστημένο περιβάλλον που επικρατεί στο σπίτι της οικογένειας Φτενούδου, στο Νεοχώρι της Κρήτης. Πιθανόν να συγκινηθεί με τον έρωτα της μικρότερης κόρης, της Ερατούς, που ερωτεύεται έναν Ιταλό στρατιώτη ο οποίος κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού τους και μένει έγκυος από αυτόν. Ωστόσο, η ίδια αποκρύπτει -ή θανατώνει- ό,τι πλήττει την οικογενειακή τιμή και επιδεικνύει κάθε ανούσια σύμβαση που προσδίδει κύρος στην παρηκμασμένη τους ζωή.

Όσο για τις επτά ηθοποιούς επάνω στο σανίδι, είναι στην ουσία «επτά πρωταγωνίστριες», όπως συμπληρώνει η ίδια και ενσαρκώνουν τους πολύ «δυνατούς» ρόλους του έργου, σημειώνοντας ότι το έργο διαποτίζεται από τον όρο ελευθερία.

Η παράσταση «Η αγάπη άργησε μια μέρα» είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών και θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Loading

Play