Σκάνδαλο Telegram: Περισσότεροι από 15.000 εν δυνάμει δράστες – «Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σκάνδαλο Telegram: Περισσότεροι από 15.000 εν δυνάμει δράστες – «Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ολοένα και περισσότερες ανυποψίαστες γυναίκες μαθαίνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακίνησης προσωπικού υλικού μετά το σκάνδαλο του Telegram δήλωσε ο νομικός σύμβουλος Φώτης Γροντας που ανέλαβε αφιλοκερδώς τις υποθέσεις αμέτρητων γυναικών, κάνοντας λόγο για «μια έξαρση του φαινομένου με μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Δείχνοντας τη συμπαράστασή του σε συγκέντρωση υπεράσπισης των γυναικών – θυμάτων σήμερα στην Καμάρα, ο κ. Γροντάς τόνισε πως οι δράστες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εν δυνάμει δράστες ειναι περισσότεροι από 15.000, ενώ φέρεται να υπήρχαν πάνω από 16 «κλαμπ» στις εφαρμογές, με περισσότερα από 16.000 βίντεο και φωτογραφίες, πραγματικά και μη, από ανυποψίαστες γυναίκες.

«Εκνευρίστηκα τόσο πολύ, που την επόμενη στιγμή ανακοίνωσα ότι αναλαμβάνω αφιλοκερδώς όλα τα θυματα», είπε ο κ. Γροντάς.

Γυναικες δέχονται ξαφνικά πολλαπλά αιτήματα από αγνώστους

Ένα πρώτο σημάδι για να καταλάβει μια γυναίκα ότι έχει πέσει θύμα, είναι τα πολλαπλά αιτήματα φιλίας στα social media από αγνώστους, αναφέρει η Ηλέκτρα Αγγελετοπουλου, φίλη θύματος.

«Πολλές κοπέλες αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει συμβεί επειδή ξαφνικά δέχονται πολλαπλά αιτήματα από αγνώστους άνδρες. Είναι ένα πρώτο σημάδι ότι μπορεί το προφίλ που “κυκλοφορεί” σε αυτές τις ομάδες, να είναι δικό τους», σημειώνει.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνδρες στέλνουν μήνυμα στα θύματα εκβιάζοντας τα, για να τους στείλουν επιπλέον υλικό. «Τις λένε “στείλε υλικό αλλιώς…”, επίσης, θα τις βρίσουν. Υπάρχουν και κάποιες κοπέλες όμως που είναι ήδη ψιλιασμένες γιατί έχουν μάθει για αυτές τις ομάδες, δεν συμβαίνει τώρα, συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια» ανέφερε.

Πολλές φορές, οι φωτογραφίες είναι προϊόν επεξεργασίας. «Έχουν τραβηχτεί φωτογραφίες και σε δημόσιους χώρους χωρίς να το γνωρίζουν τα θύματα, επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που φωτογραφίζουν οι σύντροφοι, ή και συγγενείς» εξηγει η κα Αγγελετοπουλου.

Συμφωνα με την ίδια, πηγή του sextortion που γινεται κυρίως από άνδρες σε γυναίκες θυματα, είναι το στερεότυπο της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. «Το sextortion είναι προέκταση της έμφυλης βίας. Πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ψηφιακή συναίνεση, αλλά και στην κανονική, γιατί δεν το έχουμε καταφέρει», είπε .

Δείτε επίσης: Η Νόνη Δούνια εξομολογείται: «Είναι μία απώλεια που δεν ξεπερνιέται ποτέ»

Loading

Play