Δεκάδες περήφανοι Θρακιώτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Θρακική Εστιά Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης προκειμένου να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα παραδοσιακά – Η 4η Δεκεμβρίου τιμά την Αγία Βαρβάρα
Το έθιμο της Βαρβάρας αποτελεί σημαντική αναφορά της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και συνεχίζεται αδιάκοπα στο πέρασμα των αιώνων. Με τα χρόνια και την παράδοση καθώς και τη μεταφορά του πληθυσμού, η συνταγή αυτή έχει δεχτεί πολλές παραλλαγές στην παρασκευή της και έτσι ανάλογη με την περιοχή, διαμορφώνεται και η συνταγή και πολλές φορές και η ονομασία της.
Σήμερα – όπως αναφέρει η ΘΕΘ στο ενημερωτικό υλικό που διένειμε στους παρευρισκομένους – υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κόντρα στην εποχή του γρήγορου και του μαζικού φαγητού αφιερώνουν ατελείωτες ώρες από τον χρόνο τους στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας ουσία και συνέχεια στον μαγειρικό πολιτισμό φροντίζοντας να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους αυτή στις νεότερες γενιές.
Ονομασίες όπως Βαρβάρα, κολυβόζουμο, χυλός, σταρόζουμο, πολυσπόρια ή ασουρές είναι αυτό το γευστικό και πλήρως θρεπτικό γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκμβρίου και η λατρεία της Αγίας Βαρβάρας με τον ερχομό του χειμώνα και το κρύο που όλο και δυνάμωνει.
Την εκτέλεση της συνταγής ανέλαβε η επαγγελματίας σεφ και συγγραφέα γαστρονομίας κ. Στέλλα Σπανού σερβίροντας στον κόσμο γεύσεις, αναμνήσεις και παράδοση…
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας.
Λίγα λόγια για τη Θρακική Εστία
Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1950 από μία ομάδα προσφυγών, που ξεριζώθηκαν το 1922 από την Ανατολική Θράκη. Ήταν ο πρώτος Θρακικός Σύλλογος Προσφύγων εξ Ανατολικής Θράκης και είχε μέλη μόνο ΑνατολικοΘρακιώτες που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπό της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης είναι η ενημέρωση επί παντός Θρακικού θέματος που αφορά στην ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των Θράκων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και η συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας η οποία απαντάνται στη Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Θράκη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Δείτε επίσης: Χριστούγεννα: Αυξημένο το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Λάρισα