Μία σπάνια και εντυπωσιακή «αράχνη πασχαλίτσα», εθεάθη στη Σίνδο την Τετάρτη (8/6) – «Πρόκειται για προστατευόμενο είδος, όποιος τη συναντήσει δεν πρέπει να τη σκοτώσει, ούτε να τη φοβηθεί» αναφέρει στο politic.gr ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη
Η δυσεύρετη αράχνη, με την επιστημονική ονομασία «eresus» και τα ιδιαίτερα χρώματα που την κάνουν να μοιάζει με πασχαλίτσα, είναι τελείως άκακη για τον άνθρωπο αλλά και εξαιρετικά «ωφέλιμη» για τη φύση, καθώς τρέφεται με έντομα βλαβερά για τη γεωργία, εξηγεί ο καθηγητής, σημειώνοντας πως την ώρα που την συναντάμε, πιθανότατα έχει βγει αναζητώντας το ταίρι της.
Η «αράχνη πασχαλίτσα» ζει χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά ο λόγος που κάνει πιο… επιλεγμένες εμφανίσεις είναι επειδή ο πληθυσμός της ολοένα και μειώνεται, εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων στο έδαφος, όπου βρίσκεται το σπίτι της. «Οι κατοικίες της έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και επίσης γίνεται μεγάλη χρήση χημικών στη γεωργία και στα νερά, που επηρεάζουν τη ζωή στο έδαφος», σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι πρώτες αναφορές για τον εντοπισμό της στην Ελλάδα έγιναν το 2016. Πλέον έχει γίνει «μόνιμος κάτοικος» Λαμίας, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε μεταξύ άλλων, στο Ναύπλιο, στους Δελφούς, στον Πόρο και στη Χαλκιδική.
Γιατί «ζήλεψε» το χρώμα της πασχαλίτσας
Όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος, ο εντυπωσιακός χρωματισμός της δεν είναι καθόλου τυχαίος, αλλά μιμείται επίτηδες το χρώμα της πασχαλίτσας για να αποθαρρύνει τους θηρευτές της, μία μέθοδος της φυσικής επιλογής, γνωστή ως «αποσηματικός μιμητισμός».
Οι πασχαλίτσες έχουν μια χημική άμυνα που τις κάνει δυσάρεστη τροφή για τους φυσικούς εχθρούς τους, και μαζί με το κόκκινο χρώμα τους, οι θηρευτές τους έχουν μάθει να τις αναγνωρίζουν ως λιγότερο επιθυμητό γεύμα.
Η αράχνη «eresus» δεν διαθέτει χημική άμυνα και στην πραγματικότητα αποτελεί εξαιρετική τροφή για πουλιά, σαύρες και σφήκες. Ωστόσο, «με τη φυσική επιλογή, ανά τους αιώνες της ύπαρξής της έχει μιμηθεί το χρώμα της πασχαλίτσας, και έτσι οι εχθροί της, έχουν μάθει να μην την τρώνε. Αυτό είναι ο αποσηματικός μιμητισμός. Μιμείται ένα είδος που είναι δυσάρεστη τροφή, για να αποφεύγει τους θηρευτές της», επεξηγεί ο καθηγητής.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι την… αμφίεση πασχαλίτσας έχουν μόνο τα αρσενικά του είδους, καθώς τα θηλυκά είναι κατάμαυρα «Τα θηλυκά ζουν μέσα στο έδαφος σε λαγούμι, σε στοές από μετάξινες ίνες, όπου αφήνουν τα αυγά τους και έτσι προστατεύονται από τους εχθρούς τους χωρίς να έχουν ανάγκη την προστασία που προσφέρει αυτός ο χρωματισμός», καταλήγει ο κ. Κωβαίος.
Δείτε το βίντεο του politic.gr:
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Με προεκλογικό άρωμα η υποδοχή Μητσοτάκη στη Θέρμη (pics & vids)