“Στο χέρι μας είναι να κλείσουμε τις πόρτες σε αυτή την άνοδο του εθνικιστικού, εμπρηστικού, διχαστικού λόγου και του ανέξοδου λαϊκισμού” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του στο Balkan Gathering , ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας ότι “η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να παίξει” με τις πρωτοβουλίες της στη συνδιαμόρφωση ενός μέλλοντος “ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας”.
“Για μία ακόμη φορά στην απρόβλεπτη, ανήσυχη βαλκανική γειτονιά μας βιώνουμε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων και εντάσεων, που θέλουμε να πιστεύουμε πως συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται στην Αλβανία και προηγήθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία” είπε ο κ. Αγγελούδης και πρόσθεσε:
“Προφανώς δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες ενός δημάρχου η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Είναι, όμως, και στο δικό μας χέρι να κλείσουμε τις πόρτες σε αυτή την άνοδο του εθνικιστικού, εμπρηστικού, διχαστικού λόγου και του ανέξοδου λαϊκισμού που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, απαντώντας στις κραυγές με λόγο ψύχραιμο, συνεκτικό, συμπεριληπτικό και αποφασιστικό”.
“Και ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι οι συνθήκες ώριμες για να γίνει πράξη μια πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν, η περαιτέρω ενδυνάμωση της βαλκανικής συνεργασίας με τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Μιας δομής η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας, συνεννόησης και διαλόγου μεταξύ δήμων και Περιφερειών της Βαλκανικής Χερσονήσου, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας και να δώσουμε απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα όπως την κλιματική κρίση, την επισιτιστική επάρκεια, την ενεργειακή ασφάλεια” συνέχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:
“Ο πράσινος μετασχηματισμός της Ευρώπης μπορεί να ξεκινήσει από τα Βαλκάνια, η προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας που είναι σε πλήρη άνθηση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και σημείο επαφής για όλες τις χώρες των Βαλκανίων”.
Α.Μαλλιάς: Δεν έχουν θέση στην Ε.Ε. χώρες και ηγεσίες που αναθεωρούν πολυμερείς, ή διμερείς συνθήκες
Δεν έχουν θέση στην Ε.Ε. χώρες και ηγεσίες που αναθεωρούν πολυμερείς, ή διμερείς συνθήκες, τόνισε ο πρέσβης επί τιμή και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, στα Τίρανα και στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, στο 17o Balkan Gathering.
Ο κ. Μαλλιάς επεσήμανε τον κίνδυνο για όλη την Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τον ρωσικό αναθεωρητισμό και υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσει και να αποκλείσει “κάθε σκέψη για νέα αλλαγή συνόρων εδαφών και πληθυσμών στα Βαλκάνια”.
“Αυτό θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου” είπε ο κ. Μαλλιάς και αναφερόμενος στις δηλώσεις της νέας προέδρου και του αρχηγού του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και πρόσθεσε: “Δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες και ηγέτες, οι οποίοι αναθεωρούν νομικά δεσμευτικές πολυμερείς, ή διμερείς συνθήκες”.
Χαιρετισμοί επισήμων
Στη συνάντηση μίλησαν o πρώην υπουργός ‘Αμυνας της Αλβανίας Φατμίρ Μεντίου , ο πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβίας και νυν σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Βλάντιμιρ Μαρίνκοβιτς, το πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Bob McEwen, ενώ παρέστησαν οι πρώην υπουργοί ‘Αμυνας, Ζόραν Γιολέβσκι και Εξωτερικών, Πάβλε Τραγιάνοφ της Βόρειας Μακεδονίας.
Όλοι, όσοι έλαβαν το λόγο τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, παρά τα όσα προβλήματα ανακύπτουν κατά καιρούς και τα οποία, όπως είπαν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου.
Ο κ. Μαρίνκοβιτς μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τη Σερβία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση .
Η πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ζέλιτσα Σβιγιάνοβιτς χαιρέτισε, επίσης, τις εργασίες της συνάντησης.
“Είμαστε δεσμευμένοι μεταξύ μας, με τύχη, πίστη και με την αγάπη του Θεού, που θα συνεχίσει να μας ενθαρρύνει και να μας ενδυναμώνει, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις” είπε η πρώην πρόεδρος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε:
“Αγαπημένοι φίλοι, παλιοί και νέοι, και πολύ ευγνώμονες που σας έχουμε αυτή τη φορά μαζί μας, ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει εσάς και τις οικογένειες σας και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία”.
Το Balkan Gathering
Το Balkan Gathering είναι η προέκταση , η περιφερειακή συνέχεια στα Βαλκάνια, του γνωστού εδώ και πολλές δεκαετίες “προγεύματος προσευχών”. Το “prayers breakfast” διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την αιγίδα του αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ και αμερικανών αξιωματούχων.
Στα Βαλκάνια διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε μια διαφορετική πόλη βαλκανικής χώρας και φέτος το 17ο Balkan Gathering διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.
Το Balkan Gathering διοργανώθηκε δύο φορές στην Ελλάδα, την πρώτη φορά το 2010 στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Σε αυτό συμμετέχουν κάθε φορά ηγέτες, υπουργοί και πρώην υπουργοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί από τα Βαλκάνια.
“Έλκουμε την προέλευση μας, ως διοργάνωση, από την Ουάσιγκτον, όπου γίνεται κάθε χρόνο το λεγόμενο πρόγευμα προσευχής και εκεί, μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου, γίνονται διάφορες συναντήσεις και μία από αυτές είναι και ένα γεύμα που παρατίθεται για τους Βαλκάνιους” είπε ο διοργανωτής, επικεφαλής νομικής εταιρίας με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα στις περισσότερες πρωτεύουσες των Βαλκανίων , Ευθύμιος Ναβρίδης και πρόσθεσε:
“Από εκεί λοιπόν έχουμε ξεκινήσει και κάθε χρόνο, κάποιος, ή κάποιοι αναλαμβάνουν να διοργανώσουν μία συνάντηση σε μία βαλκανική πόλη. Πέρυσι η συνάντηση αυτή είχε γίνει στο Βελιγράδι, πρόπερσι είχε γίνει στο Βουκουρέστι, την προηγούμενη χρονιά είχε γίνει στα Τίρανα, κάθε χρόνο γίνεται και σε μία βαλκανική πόλη”.
Φάνης Γρηγοριάδης