Η οικονομία της Θεσσαλονίκης αναζητά σταθερές βάσεις εν μέσω προκλήσεων, με την ακρίβεια να συνεχίζει να πιέζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το υψηλό λειτουργικό κόστος και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτά προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο 2025 από την εταιρεία «Palmos Analysis» για το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών.
Επιπλέον, οι απαντήσεις στις ad hoc ερωτήσεις της έρευνας δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς χρησιμοποιεί το Μετρό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 48% για τους κατοίκους του κεντρικού δήμου και στο 63% για τις ηλικίες 16-29 ετών. Η ικανοποίηση από τη χρήση του Μετρό φτάνει το 65%, καθώς το 16% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο και το 16% λιγότερο τα λεωφορεία λόγω της λειτουργίας του. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπό του στις αγορές.
Αναφορικά με την υπερυψωμένη λεωφόρο (flyover), οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εργασίες κατασκευής φαίνεται να μειώνονται. Το 39% των καταναλωτών και το 47% των επιχειρήσεων αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο, με τη μείωση των ποσοστών να ερμηνεύεται ως ένδειξη προσαρμογής.
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσίασε μικρή βελτίωση, διαμορφούμενος στις -31 μονάδες, από -35 τον Σεπτέμβριο του 2024. Παρά την ελαφρά άνοδο, οι καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι, καθώς η στασιμότητα που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στην αίσθηση της ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας. Το 60% των νοικοκυριών χαρακτηρίζει τους λογαριασμούς ρεύματος υψηλούς και έχει δυσκολίες στην αποπληρωμή τους.
Τέλος, το επιχειρηματικό κλίμα παρουσιάζει μικτές εικόνες ανά τομείς: στη βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχώρησε ελαφρά στις -5 μονάδες. Σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις εκτιμήσεις για τις εξαγωγές, πιθανώς λόγω ανησυχιών για εξωτερικούς παράγοντες όπως οι δασμοί. Οι κυριότεροι περιοριστικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις παραμένουν οι χρηματοοικονομικοί περιορισμοί και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ