Στέλιος Αγγελούδης: «Η Θεσσαλονίκη είναι εχθρική για τις γυναίκες – Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της πόλης»

Στέλιος Αγγελούδης: «Η Θεσσαλονίκη είναι εχθρική για τις γυναίκες – Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της πόλης»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (26/4) στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η πρώτη δημόσια συζήτηση του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» με θέμα τις ιδιαίτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί μια γυναίκα στην πόλη μας.

Ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου τέσσερις δυναμικές και ενεργές γυναίκες παρουσίασαν μέσα από προσωπικά τους βιώματα πτυχές της καθημερινότητας τους και ζητήματα που αφορούν σήμερα τις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη.

Στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στο ψηφοδέλτιο του, ξεπερνώντας την ποσόστωση που ορίζει η νομοθεσία. «Οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί από άντρες για άντρες και αυτό δημιουργεί μια ζοφερή πραγματικότητα για τις γυναίκες. Τις γυναίκες που αφιερώνουν τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο για την εργασία και την οικογένειά τους σε σχέση με τους άντρες. Η πόλη ταλαιπωρεί, αποκλείει και θέτει σε κίνδυνο τις
γυναίκες. Η Θεσσαλονίκη είναι μια εχθρική πόλη για τις γυναίκες, διότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες που έχουν ελάχιστα λαμβάνονται υπόψιν.

Παρά τις συνήθεις διαμαρτυρίες που μας αφορούν όλους για την πόλη, φανταστείτε μια γυναίκα να απορρίπτει μια θέση εργασίας λόγω της ελλιπούς συγκοινωνίας ή της έλλειψης φωτισμού στο δρόμο προς την εργασία της για παράδειγμα. Τι σημαίνει για τις γυναίκες η απουσία φιλικών -προς αυτές- υποδομών στον αστικό ιστό της πόλης; Δεν υπάρχουν ασφαλείς δημόσιες τουαλέτες διάσπαρτες στην πόλη, δεν υπάρχουν σημεία για τον θηλασμό των μωρών και σημεία για να προχωρήσουν τα καροτσάκια των βρεφών. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην πόλη μας σήμερα», σημείωσε και προσέθεσε: «Ξεκινήσαμε το τελευταίο διάστημα και διεκδικούμε μια καλύτερη μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ξεκινάμε τη συζήτηση με τους συμπολίτες μας και η αρχή γίνεται με τις γυναίκες. Σας ακούμε. Αυτό θα γίνει πράξη για όλη τη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε.

«Αν δεν είχα τους γονείς μου, ίσως να μην είχα καταφέρει αυτά που έχω κάνει. Το κράτος δεν βοηθάει τις μονογονεϊκές οικογένειες, διότι δεν υπάρχει μια μέριμνα για τις γυναίκες που έχουν μόνες τους παιδιά. Εγώ είχα την τύχη και τα κατάφερα. Άλλες γυναίκες δεν τα κατάφεραν. Να πούμε ότι καλοί είναι οι τίτλοι και τα πτυχία, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και έχουν διάθεση για συνεργασία» ανέφερε στην ομιλία της η δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business.gr Ραλλιώ Λεπίδου, η οποία συγκίνησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, στέλνοντας παράλληλα τα δικά της μηνύματα προς όλες τις γυναίκες: «Οι γυναίκες πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.

Έτσι θα πετύχουμε πράγματα. Δεν είχα ποτέ την αίσθηση της ηττοπάθειας, παρότι πολλές φορές πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Στο χέρι μας είναι να αρχίσουμε να εισπράττουμε αυτά που πήραμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε και να νιώθουμε κατώτερες» προσέθεσε.

Η δικηγόρος και ειδική γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων, “Αχτίδα”, Μίνα Φιλιοπούλου αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού ως στάση ζωής, τονίζοντας πως ο εθελοντισμός είναι γένους θηλυκού και ταυτόχρονα μια βαθιά πολιτική πράξη. «Η πολιτική μας υποχρέωση δεν αρχίζει και τελειώνει με τη ψήφο στις εκλογές, ο πολίτης οφείλει να ασχολείται ενεργά με τη διαμόρφωση του μέλλοντος» επισήμανε και προσέθεσε πως στη Θεσσαλονίκη έχουμε μεν φιλότιμο αλλά όχι οργανωμένο εθελοντισμό. «Η πόλη μας είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη για ΑΜΕΑ,
το δικαίωμα στην προσβασιμότητα θεωρείται ως πιο ασήμαντο από το δικαίωμα την καταστημάτων να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και πάνω στις ράμπες των τυφλών» σχολίασε και ζήτησε από την επόμενη δημοτική αρχή να επιδιώξει συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, να αναγνωρίσει την αξία του εθελοντή και να προωθήσει κοινές δράσεις εθελοντικών σωματείων.

Στην παρέμβαση της η Σοφία Σπανίδου, δικηγόρος με ειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο, καυτηρίασε τη δυσκολία των γυναικών στην πρόσβαση στον αθλητισμό, «στη μη ύπαρξη των απαραίτητων ευκαιριών. Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αθληθεί κάποιος με ασφάλεια και γνώση, δεν παρέχει η πόλη τις δυνατότητες για αθλητικές δράσεις» σημείωσε και προσέθεσε πως για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε δράσεις απαιτούνται υποδομές και στελέχωση. «Αθλητισμός δεν είναι μόνο οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, είναι το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού» συνέχισε και εξέφρασε την επιθυμία της η Θεσσαλονίκη να γίνει ανοικτή και φιλόξενη σε όλους, «μια πόλη που να μην υστερεί σε τίποτα από την Αθήνα».

Η Σοφία Σκαμπαρδώνη, διοικητική υπάλληλος της ΕΡΤ, συγκινήθηκε και συγκίνησε αναφερόμενη σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν, τονίζοντας το πώς βίωσε η ίδια το γεγονός πως η πόλη δεν είναι φιλική για όλους τους πολίτες. «Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα είναι αποκλεισμένοι από αυτή την πόλη» ανέφερε και σημείωσε πως πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. «Θέλουμε δρόμους ανοιχτούς, δημόσιο χώρο προσβάσιμο για όλους, ράμπες, συμμαζεμένα τραπεζοκαθίσματα, αξιοπρεπή αντιμετώπιση των συμπολιτών μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Μύκονος: Συνελήφθησαν εργάτες γιατί έχτιζαν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Loading

Play