Στήριξη στη Θράκη με 64 εκατ. ευρώ για 55 έργα μεταποίησης και τουρισμού

Στήριξη στη Θράκη με 64 εκατ. ευρώ για 55 έργα μεταποίησης και τουρισμού

Στις εμβληματικές επενδύσεις και τα προγράμματα στήριξης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στη βιομηχανία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Όπως είπε, πρώτιστη ανάγκη είναι η ενίσχυση της σύγχρονης βιομηχανίας εξηγώντας ότι “νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει πρώτα απ΄ όλα αποτελεσματική βιομηχανία που αφομοιώνει γρήγορα την καινοτομία που φέρνει η εφαρμοσμένη έρευνα”, προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ειδική αναφορά έγινε στη διαχείριση των πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου, με σκοπό την εξυγίανση και τη στοχευμένη επένδυση σε παραγωγικούς τομείς. Όπως τόνισε, εισηγήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο υπουργικό συμβούλιο και έγινε δεκτό να γίνει μια εκκαθάριση στον αναπτυξιακό νόμο. “Αναφέρομαι σε αποφάσεις υπαγωγής των τελευταίων 17 ετών για επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται να παίρνει κανείς χρήματα για επενδύσεις που δεν έγιναν. Το ελληνικό δημόσιο θα διεκδικήσει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν γιατί δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και γιατί οφείλουμε να σεβόμαστε με πράξεις και υπεύθυνο τρόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων,” ανέφερε.

Συνολικά, 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κυρίως για βιομηχανικές παραγωγικές επενδύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των στρατηγικών επενδύσεων στην ενέργεια, με 8 μεγάλα έργα συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ να βρίσκονται σε εξέλιξη, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας – Αλβανίας – Ιταλίας και το φωτοβολταϊκό πάρκο της METLEN, ισχύος 1,5 GW.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει 55 επενδυτικά έργα στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ, με επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές ύψους 64 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δρομολογούνται έργα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων με συνολική χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέλυσε τις μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι παγκόσμιες αλλαγές, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν κρίσιμα ζητήματα.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση των Τεμπών, σημειώνοντας ότι σε ένα εξαιρετικά ασταθές και ιδιόμορφο παγκόσμιο περιβάλλον είναι πιο έντονη η ανάγκη να διαφυλαχτεί η ενότητα της ελληνικής κοινωνίας και η πολιτική σταθερότητα. Ταυτίζεται με το πάνδημο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι πρέπει να διατυπωθεί προς αυτούς που πρέπει, αποφεύγοντας εξελίξεις που θα δυναμιτίσουν περαιτέρω το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Loading

Play