Στο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο Κ. Σκρέκας

Στο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε ο Κ. Σκρέκας

    Στο τρίπτυχο, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, προσέλκυση νέων στην αγροτική παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, είναι επικεντρωμένο το στρατηγικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. 
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας σε ημερίδα διαβούλευσης, που διοργανώθηκε για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.  
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι οι δύο κύριες προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και η αντιμετώπιση των συνεπειών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες ανά την Ελλάδα.
Αναφορικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη συλλογική οργάνωση των αγροτών σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, το ζητούμενο είναι «οι τιμές διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να αντανακλούν πλήρως την εξαιρετική τους ποιότητα».
Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που αποτελεί και ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «σημαντικές παράμετροι της μείωσης του κόστους παραγωγής είναι το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και άρδευσης».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Andrew McDowell, για την χορήγηση δανείων, με το ύψος τους να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, στους Έλληνες αγρότες, για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών και την προμήθεια εξοπλισμού.
Όπως διευκρίνισε, σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που παρέχει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικών Επενδύσεων, αλλά και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, «διαμορφώνεται μια ισχυρή βάση χρηματοδότησης για την υλοποίηση επενδύσεων που θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα».
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play