Την ουσιαστική ανάγκη για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου των παλιών καπναποθηκών της Ξάνθης, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην πόλη, όπου περιόδευσε στην περιοχή των εγκαταλελειμμένων καπνοθηκών.
Η υπουργός, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλο Τοψίδη, και τον δήμαρχο Ξάνθης, Στράτο Κοντό, περπάτησε ανάμεσα στις καπναποθήκες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν αξιομνημόνευτη αρχιτεκτονική αξία. Ενημερώθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτισμάτων, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, καθώς και τις αναπτυξιακές δυνατότητες από διαφορετικούς φορείς.
Ορισμένες από τις καπναποθήκες ανήκουν στην περιφέρεια ΑΜΘ, ορισμένες στο δήμο, ενώ άλλες παραμένουν υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ ή σε ιδιώτες που επιθυμούν να τις πωλήσουν. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται συστηματικές προσπάθειες από την περιφέρεια και τον δήμο Ξάνθης, ώστε μία από αυτές τις καπναποθήκες να αποκατασταθεί πλήρως και να στεγάσει το μουσείο καπνού, αναδεικνύοντας την πλούσια καπνική ιστορία της πόλης.
Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι η Ξάνθη είναι μία από τις ελάχιστες περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα που δεν διαθέτει μόνιμο αρχαιολογικό μουσείο για την αποθήκευση αρχαιολογικών και ιστορικών ευρημάτων. Υπογράμμισε την προτεραιότητα του ΥΠΠΟ για εξερεύνηση δυνατοτήτων παρέμβασης στον χώρο των καπναποθηκών και σημείωσε ότι η αποκατάσταση αυτών των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι επιτακτική.
Η υπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αποκαθιστά τα μνημεία που βρίσκονται εντός αστικών θεσμικών πλαισίων, προκειμένου να συμβάλλει στη διάσωσή τους, στον εξωραϊσμό των πόλεων, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Προειδοποίησε επίσης ότι η εγκατάλειψη αυτών των κτισμάτων τα μετατρέπει σε εστίες ρύπανσης, επιβαρύνοντας τη ζωή των κατοίκων.
Ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης ευχαρίστησε θερμά την υπουργό για το διαρκές ενδιαφέρον της και δήλωσε ότι στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του, συναντήθηκε πέντε φορές μαζί της. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον που δείχνει η υπουργός για την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, μέσα από τις πολλές επισκέψεις της στην περιοχή.
Ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης και του ΥΠΠΟ, οι οποίες είναι καθοριστικές για την προώθηση μεγάλων έργων, όπως είναι η αξιοποίηση των καπναποθηκών της Ξάνθης.
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ
Πιο νωρίς σήμερα το πρωί, η κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, επισκέφθηκε το Διδυμότειχο για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας πυρκαγιάς.
Η υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΠΟ επιδιώκει την αυστηρή τήρηση του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης του τεμένους, που έχει συνταχθεί από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου έως τα τέλη του 2025.
Η υπουργός, αναφερόμενη στο έργο, τόνισε την κεντρική σημασία της αποκατάστασης της ξύλινης στέγης του τεμένους Βαγιαζήτ και τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σημασία της επιστημονικά και μεθοδολογικά σωστής αποκατάστασής του. Πληροφορεί ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συμφωνίες με ξένη εταιρεία για τη διαδικασία κοπής και συναρμολόγησης της στέγης, υπό αυστηρές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.
Η υπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης «εξαιρετικά καλή», τονίζοντας τους καρπούς που αποδίδει και την επικείμενη χρηματοδότηση των έργων από πόρους της περιφέρειας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.