Η λειτουργία γραφείου Δημοτικής Αστυνομίας σε κάθε Δημοτική Κοινότητα καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης με την πρόσληψη 80 νέων Δημοτικών Αστυνομικών το προσεχές διάστημα, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών Παντελή Καζαντζίδη. Ο κ. Τσιαπακίδης επισήμανε ότι αναδιαρθρώθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αστυνόμευση ώστε να γίνει αισθητή η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας σε κάθε γειτονιά.
Παράλληλα ανέφερε ότι ανακηρύχθηκε ανάδοχος και υπογράφτηκε σύμβαση για την ελεγχόμενη στάθμευση, διευθετήθηκε η εκκρεμότητα οριστικοποίησης περίπου 33.000 παραβάσεων ΚΟΚ προηγούμενων ετών, συνολικού ποσού περίπου 1.224.000 Euro και προτάχθηκε ως προτεραιότητα η απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων προς χρήση των πολιτών, τόσο όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και σε σχέση με τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων και δικύκλων, ειδικά σε πλατείες και πεζοδρόμους.
Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν οι καταστηματάρχες ότι οφείλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ Covid-19 περιόδου, όσον αφορά στην κατάληψη του δημόσιου χώρου, όπως προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας πως οι έλεγχοι θα είναι τακτικοί και αυστηροί για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και των δικαιωμάτων των δημοτών. Επίσης κλήθηκαν να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου όπως προβλέπεται και να διασφαλίσουν ότι ο κάθε είδους εξοπλισμός δεν θα υπερβαίνει τα όρια που θα αιτηθούν και έχουν παραχωρηθεί για το 2024. Παράλληλα έγιναν συναντήσεις με φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ενώ ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι και επιβολή των ανάλογων προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.
Αναλυτικότερα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, το πρώτο πεντάμηνο βεβαιώθηκαν 54.000 παραβάσεις του ΚΟΚ και αφαιρέθηκαν 603 πινακίδες κυκλοφορίας από οχήματα για αντικοινωνική στάθμευση (σε θέσεις Ατόμων με Αναπηρία, διαβάσεις πεζών και ράμπες ΑΜΕΑ), σε λεωφορειολωρίδες και θέσεις φορτοεκφορτώσεων, πραγματοποιήθηκαν περίπου 162.000 έλεγχοι στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στις θέσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, τοποθετήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια απαγόρευσης στάθμευσης σε δίκυκλα, διενεργήθηκαν 29 μικτά κλιμάκια ελέγχου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας, έγιναν 915 έλεγχοι παράνομης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, έλαβαν χώρα 38 επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.800%, ενώ έγιναν ακόμη 748 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία, 4 σφραγίσεις και 4 αποσφραγίσεις σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, 914 ενημερώσεις σχετικά με την ορθή χρήση των κοινόχρηστων χώρων, 12 ηχομετρήσεις και έλεγχοι μαζί με κλιμάκια της ελληνικής αστυνομίας για το παρεμπόριο και το υπαίθριο εμπόριο.
Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν συμμορφώνονται τόνισε: «θα είμαστε αμείλικτοι. Το καθεστώς ανομίας στο οποίο είχαν συνηθίσει, είχε ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2023. Και αυτοί που δεν πλήρωναν έως τότε πλέον θα πληρώνουν. Από 1.1.2024 ισονομία και οριζόντια αντιμετώπιση προς όλους».
Π.Γ.