Στον «αέρα» μόλις μία ημέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή εκτάσεων με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια και ήδη το ενδιαφέρον καταγράφεται έντονο

Στον «αέρα» μόλις μία ημέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή εκτάσεων με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια και ήδη το ενδιαφέρον καταγράφεται έντονο

Έντονο καταγράφεται ήδη το ενδιαφέρον των επικεφαλής των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, για την απόκτηση του κλειδαρίθμου που θα τους επιτρέπει να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, με στόχο να καταχωρούν σε αυτήν τις δηλώσεις παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης των καρπών τους, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, Χρήστος Γιαννακάκης. 

Μόλις μία ημέρα βρίσκεται στον «αέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και ήδη «το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι σημαντικό», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά, και προσθέτει ότι εκτίμησή του αποτελεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί κορύφωση ενδιαφέροντος από τα ΚΥΔ και θα ξεκινήσουν μάλιστα και οι καταχωρήσεις. ‘Αλλωστε, όπως επισημαίνει «έχει καταστεί σαφές ότι το θέμα με την παραμόρφωση των ροδάκινων και νεκταρινιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό και χαίρομαι που βλέπω τους εμπλεκόμενους να ανταποκρίνονται άμεσα στις ενέργειες που προωθούνται με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος».

Περιγράφοντας την διαδικασία, ο κ. Γιαννακάκης σημειώνει ότι οι αγρότες που έχουν διαπιστώσει το εν λόγω πρόβλημα στα αγροτεμάχιά τους, θα επισκεφθούν το ΚΥΔ στο οποίο έχουν υποβάλει την δήλωση ΟΣΔΕ του 2023 και θα ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών.

Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα. Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό, ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί. Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής, θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Τονίζει δε ότι προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

Στο μεταξύ, αφού γίνει η καταγραφή, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, εφιστάται η προσοχή των παραγωγών, ώστε να μην υπάρξει μετάδοση του φαινομένου της μεταμόρφωσης και για να προστατευθεί γενικώς η ροδακινοκαλλιέργεια.

 Όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση συνεννόησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, τους αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας, Κ. Καλαϊτζίδη και Πέλλας, Δ. Τζαμτζή και τις ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πέλλας. Σημειώνεται δε ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα είναι στη διάθεση και διαχείριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, επιστήμονες του ΑΠΘ ξεκίνησαν ήδη και θα συνεχίσουν για το επόμενο εξάμηνο, ιολογικές αναλύσεις, με στόχο να βρεθεί το αίτιο παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών σε Πέλλα και Ημαθία.

Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελιές Γιαννιτσών και μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε «ανησυχητικά» αυξητικά, αφού υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα στην Π.Ε Πέλλας, όπου το φαινόμενο έχει προσβάλει αγροτεμάχια σε Αμπελιές, Αχλαδοχώρι και Μηλότοπο, ενώ στην Ημαθία εντοπίζεται σε μικρή ένταση και έκταση σε παραγωγή στον Πολυπλάτανο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Τονίζεται δε ότι η όλη κατάσταση δημιουργεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, μεταποιητές και όλους τους εμπλεκομένους με τον κλάδο των πυρηνόκαρπων. 

Ελ. Αλ. 
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play