Στον εναλλακτικό τουρισμό επενδύει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την «μετα-covid» εποχή

Στον εναλλακτικό τουρισμό επενδύει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την «μετα-covid» εποχή

Οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση για την επανεκκίνηση στην μετα-Covid εποχή, αλλά και το πλεονέκτημα σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς, που έχουν ενδεχομένως «αναξιοποίητα» πολλά και δυνατά χαρτιά, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το δάσος της Δαδιάς και το Απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού, το Δέλτα του Έβρου, τα στενά του Νέστου, το όρος Φαλακρό, το Σπήλαιο του Αγγίτη, το Παγγαίο και άλλα πολλά «διαμαντάκια» συνθέτουν την εικόνα μια περιοχής που αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους γείτονές της και που θα δώσει την «ανάσα» σε μια εποχή που οι άνθρωποι αναζητούν νέες διεξόδους. Τα παραπάνω αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ Θανάσης Τσώνης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση θεσμικών φορέων του Έβρου και της Σαμοθράκης με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα στην Κάλυμνο και τις σημερινές επαφές με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην Αθήνα, με επίκεντρο συζήτησης τις θεματικές μορφές Τουρισμού. «Σε μια περίοδο όπου όλα έχουν παγώσει και δη καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εκτιμώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα ανασυνταχθούμε προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Για αυτό είμαστε όλοι σε εγρήγορση και προσπαθούμε να οργανώσουμε τις υποδομές, με σκοπό να έχουμε έτοιμα «προϊόντα» να προβάλουμε και να προωθήσουμε στις ξένες αγορές», τόνισε ο κ.Τσώνης.

«…Κάν΄το όπως η Κάλυμνος»

Η Σαμοθράκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα νησιά που κατεξοχήν ήταν εναλλακτικά ως προς το τουριστικό τους προϊόν. Οι τοπικοί φορείς όμως, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν, θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω. Το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, ο βουλευτής Έβρου και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιάννης Γλήνιας επισκέφθηκαν την Κάλυμνο και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Διακομιχάλη, με σκοπό να ενημερωθούν και να αναζητήσουν τρόπους για την ανάπτυξη τόσο του αναρριχητικού όσο και του καταδυτικού τουρισμού- που όπως δείχνουν τα στοιχεία- «ανθούν» στην Καλύμνο. Στη συνάντηση εργασίας, όπως επεσήμανε ο κ.Κόνσολας, έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς η Κάλυμνος έχει αναπτύξει τον αναρριχητικό τουρισμό και από την άλλη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη Σαμοθράκη για τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων και την προσέλκυση επισκεπτών. Ο υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι έχει καταγραφεί ήδη μια ισχυρή τάση για τον τουρισμό του μέλλοντος, αφού οι επισκέπτες αναζητούν άλλους ρυθμούς, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κοντά στη φύση, αυθεντικά μέρη και χωρίς πολυκοσμία.

Όπως επεσήμανε ο κ.Γλήνιας, η Σαμοθράκη, με τη μοναδική μορφολογία του εδάφους της, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη τόσο του αναρριχητικού, όσο και του καταδυτικού τουρισμού. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος σχεδιάζεται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου ενώ τη συνεργασία με την Κάλυμνο θα «επισφραγήσει» σύντομα η αδερφοποίησή της με τη Σαμοθράκη.

Την ίδια ώρα, ο κ.Κόνσολας, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει Φορείς Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αναρριχητικού Τουρισμού σε Τοπικό, Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο. Οι Φορείς αυτοί θα μπορούν να έχουν την ευθύνη για τη χωροθέτηση και διάνοιξη αναρριχητικών πεδίων και διαδρομών, τη σηματοδότηση, την πιστοποίηση υπηρεσιών ασφάλειας και διάσωσης, αλλά και όλων των ζητημάτων που αφορούν στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία Δικτύου Δήμων που αποτελούν προορισμούς αναρριχητικού τουρισμού, προκειμένου – με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού – να υλοποιούνται κοινές δράσεις προβολής, αλλά και να προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία.

Νικόλ Καζαντζίδου

©Πηγή: amna.gr

Loading