Στον Λευκό Οίκο ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο επικεφαλής της ΠΚΜ είχε συναντήσεις και συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, εκπροσώπους αρχών και φορέων και ομογενείς, καθώς και Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Αφού συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στην Ουάσιγκτον και είχε σειρά επαφών για την καλύτερη προετοιμασία και παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Alton Buland. Οι δυο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα, την προετοιμασία των ΗΠΑ για την 83η ΔΕΘ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και τις επιπτώσεις του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, συζητήθηκε ο κεντρικός ενεργειακός ρόλος της Κεντρικής Μακεδονίας, με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κεντρική Μακεδονία, στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε και με ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης στο State Department, όπου είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον β. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία) Jonathan R. Cohen και τον Διευθυντή για τις Υποθέσεις της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης Matthew Palmer.

Τι είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τις επαφές στον Λευκό Οίκο

Μετά τις συναντήσεις του στο Λευκό Οίκο και το State Department, ο επικεφαλής της ΠΚΜ δήλωσε: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και να συζητήσω μια σειρά από θέματα, που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα, με κυρίαρχο τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα, προκειμένου να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διαχρονική σχέση και συνεργασία της περιοχής μας με τις ΗΠΑ» και πρόσθεσε:

«Στην ατζέντα των συζητήσεων, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο State Department ήταν και η σημαντική γεωστρατηγική θέση και σημασία της Κεντρικής Μακεδονίας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και οι προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν διάθεση ενημέρωσης για τα θέματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από την Παγκόσμια Τράπεζα

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις στο Κογκρέσο με Βουλευτές και Γερουσιαστές των ΗΠΑ, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ επισκέφτηκε και την έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Εκεί είχε συνομιλία με τον Διευθυντή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Arup Banerji, και Στελέχη της Τράπεζας. Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τα στελέχη για την πορεία του project για την ενοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η Παγκόσμια Τράπεζα επέδειξε σημαντικό ενδιαφέρον για το σύνολο του project που περιλαμβάνει επτά Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Τράπεζας να επισκεφτεί το επόμενο χρονικό διάστημα την Κεντρική Μακεδονία.