Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε τις σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την στήριξη και ενίσχυση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.
Αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε πέντε βασικούς άξονες, με έργα στρατηγικής σημασίας που ενισχύουν τη διασυνδεσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Σιδηροδρομικά Έργα: Η σύνδεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο και την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας ενισχύεται με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαδρόμου Τρεις Θάλασσες. Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο έργο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού άξονα από Αλεξανδρούπολη, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 220 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2024.
Επιπρόσθετα, υποβλήθηκε νέα πρόταση για 326 εκατ. ευρώ για το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Πύθιο, με εκτίμηση ότι θα εγκριθεί τον Ιούνιο. Ευελπιστούμε ότι φέτος θα έχουμε τη χρηματοδότηση για τον σιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του 2025.
Νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης, με την υπογραφή της σύμβασης να αναμένεται το α’ εξάμηνο του 2025.
Οδικά Έργα: Προχωρά η κατασκευή της δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας Κήποι – Ύψαλα με σημαντική χρηματοδότηση από την Τουρκία. Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026.
Ο Υπουργός εξήγησε ότι εκκρεμεί το ζήτημα της κατάληψης απαλλοτριωμένων ακινήτων και ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προηγούμενες δεσμεύσεις.
Η αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, ως ένας από τους κύριους πυλώνες συνδυασμένων μεταφορών στη Θράκη, προχωρά με εργασίες υποδομής.
Διαχείριση Υδάτινων Πόρων: Μελέτη Φράγματος Δερείου, προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2025.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έργα όπως η ολοκλήρωση του ειρηνοδικείου Θάσου έως τον Απρίλιο 2025 και η ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών τον Μάρτιο 2025.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη City Hub Events και την Tsomokos Communication, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ