Στρατηγική αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Μακεδονία και Θράκη

Στρατηγική αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Μακεδονία και Θράκη

Το σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία στη Μακεδονία και τη Θράκη παρουσίασε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε πως αυτό βασίζεται στη διαλειτουργικότητα των συναρμόδιων φορέων με σκοπό, πρώτα απ’ όλα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουργικά και στο πεδίο θα επιχειρούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Το σχέδιο αυτό θα υλοποιείται σε τρία στάδια:

– Το πρώτο αφορά τις απλές αντλήσεις νερών και αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλες τις πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και περιφέρειες.

– Το δεύτερο είναι η λειτουργία μονάδων βάσης κοντά σε περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, με βάση το ιστορικό που διαθέτουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες, οι δασοκομμάντος, οι ειδικές μονάδες του Στρατού, η Αστυνομία, και τα απαραίτητα μηχανήματα από Δήμους και Περιφέρειες.

– Το τρίτο αφορά ακόμα πιο ραγδαίες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτα σχέδια.

«Μετά και τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη του συντονισμού και της οργάνωσης», είπε ο κ. Κικίλιας. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία όλων στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να έχει υπερπολλαπλάσια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης.

Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ, δείχνει τα δόντια της, και η ανάγκη για προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι επιτακτική. Ο Υπουργός επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να προτάξουμε αυτή την προστασία.

Αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας για τη λειτουργία των Μονάδων Βάσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι παρουσιάστηκαν ειδικοί χάρτες ανά περιφέρεια και ζητήθηκε από περιφερειάρχες και δημάρχους να κάνουν τοπικά συντονιστικά, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι προετοιμασμένοι.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι προτιμότερο να ηχεί το 112, ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν πλήρως οι προβλέψεις, παρά να υπάρξει καθυστέρηση στην ειδοποίηση, όπως συνέβη στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους 73 δημάρχους, τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, τους δασάρχες, τις εθελοντικές οργανώσεις, και άλλους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η σύσκεψη οργανώθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα.

Loading

Play