Στρατηγική προτεραιότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων

Στρατηγική προτεραιότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων

Η μη τήρηση κανόνων και μέτρων ασφαλείας από πλευράς εργοδοτών, τα εξαντλητικά ωράρια, οι υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, η μαύρη εργασία, η απουσία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε πολλούς κλάδους έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων/δυστυχημάτων, τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία». Την ίδια ώρα, η πίεση, το άγχος και το στρες των εργαζομένων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δημιουργούν προβλήματα στην υγεία τους, που τους ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοϊμενίδης, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας, αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα, από την αρχή της χρονιάς, 140 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους εργασίας και 230 έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά». Επισημαίνοντας τη δραματική κατάσταση, τόνισε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη τριετία – τετραετία, έχουμε υπερδιπλασιασμό των δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, αρνητικοί πρωταθλητές των κλάδων αυτών είναι ο αγροτικός και ο κατασκευαστικός τομέας.

Ο κ. Στοϊμενίδης σημείωσε ότι 179 θάνατοι καταγράφηκαν σε χώρους δουλειάς το 2023 και 104 το 2022, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους τα εργατικά δυστυχήματα παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς στη χώρα μας: «Απολύτως αναμενόμενο, καθώς έχουμε χαμηλότερη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οπότε και δεν ρυθμίζονται οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας». Υποστήριξε ότι στη χώρα μας αγνοούνται ουσιαστικά οι επαγγελματικές ασθένειες, οι οποίες δεν ερμηνεύονται ως τέτοιες από τις εθνικές αρχές και φορείς.

Ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Μιχάλης Μήττας, αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά ατυχήματα, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ούτε ο εργαζόμενος είναι καλά πληροφορημένος, ούτε οι εργοδότες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δικαιώματα και επιδιώξεις των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Μάκης Μιχαλόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό σημειώθηκαν αρκετά εργατικά δυστυχήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών θανατηφόρων. «Η εργασία γινόταν με πάρα πολύ εντατικούς αριθμούς και οι συνθήκες εργασίας δεν ήταν τόσο καλές», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι κατάφεραν με αγώνες να φέρουν τα μέτρα ασφάλειας σε καλύτερο επίπεδο.

Τα εργατικά ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, έχουν πάρει «τρομακτικές διαστάσεις» τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης. «Πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να υπάρξει μία στρατηγική και μία πολιτική για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης η έκθεση – έρευνα ΓΣΕΕ-FES για τη Σεξουαλική Παρενόχληση και Βία στην Εργασία.

Loading

Play