Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα των μεταφορών

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα των μεταφορών

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον τομέα των μεταφορών, στο πλαίσιο της πολιτικής του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ της Σόφιας, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός τόνισε «Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, η πολιτική του ΔΕΔ-Μ παρείχε ένα πλαίσιο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη των κοινών στόχων τους, τις τελευταίες δεκαετίες». «Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη βασικών ευρωπαϊκών διαδρόμων που συνδέουν τις δύο χώρες, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη σύνδεση και διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη από την ολοκλήρωση των δύο ευρωπαϊκών διαδρόμων, που περνούν από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία: Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος και Βαλτική Θάλασσα, Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο (BBA).

Στο περιθώριο του Φόρουμ, είχε διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης και υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας Γκροζντάν Καρατζόφ. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών.

Η ανάπτυξη των υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνδεσιμότητας και συμβάλλει στην κοινή μας προοπτική για μια πιο βιώσιμη Ευρώπη.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία του οδικού δικτύου για τη Βουλγαρία, όπως δείχνει η σύνδεση Δημάριο – Ρουντοζέμ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Με την ενσωμάτωση των σιδηροδρομικών, οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, στόχος είναι η δημιουργία ενός απρόσκοπτου και βιώσιμου δικτύου μεταφορών που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Αυτή η προσέγγιση μειώνει το κόστος μεταφοράς και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθιστώντας την συνεργασία ΕλλάδαςΒουλγαρίας βασικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας για τις κοινωνίες μας.

Loading

Play