Στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης του Κάστρου Διδυμοτείχου από ΥΠΠΟ και ΑΠΘ

Στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης του Κάστρου Διδυμοτείχου από ΥΠΠΟ και ΑΠΘ

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την προτεραιοποίηση και τη μεθοδολογία των επεμβάσεων αποκατάστασης του Κάστρου Διδυμοτείχου, για την προστασία του και τη λειτουργική διασύνδεσή του με το αστικό περιβάλλον, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Στην πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε εφαρμοσμένη έρευνα για την ανάλυση, αποτύπωση και την ιστορική, αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του συνόλου του μνημείου. Όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, εντοπίστηκαν οι προτεραιότητες βάσει κοστολογημένου στρατηγικού σχεδίου για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων επεμβάσεων ανάδειξης του μνημείου, με έμφαση στα τμήματα με τα κρισιμότερα δομικά προβλήματα, καθώς και στην ανασυγκρότηση του χώρου με την αποκατάσταση των διαδρομών και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του. Στόχος μας είναι η προστασία, η μορφολογική αποκατάσταση και η λειτουργική ένταξη του μνημείου στον ιστό της πόλης. Η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Διδυμοτείχου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ακριτικής περιφερειακής ενότητας του Έβρου.

Αξιοποιώντας το ιστορικό υπόβαθρο του Κάστρου, προγραμματίζεται η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και η ανάδειξη της ιστορίας και των θρύλων που συνδέονται με το Κάστρο. Μετά την αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Αθανασίου και την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, καθώς και των τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών στην περιοχή, το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει ως προτεραιότητα το Κάστρο των Δίδυμων Τειχών.

Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος δρομολογούνται οι άμεσες επεμβάσεις στις δύο πύλες: Πύλη Γέφυρας και Πύλη Αγοράς, και σε τέσσερις πύργους: Π1, Π2, Π3, Π4. Το λιθόστρωτο στις διαδρομές αποκαθίσταται με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας εντός του Κάστρου, ενώ γίνονται σημειακές αποκαταστάσεις στα τείχη με προτεραιότητα στις περιοχές όπου παρατηρούνται καταρρεύσεις της λιθοδομής.

Το Κάστρο των Δίδυμων Τειχών είναι το πιο σημαντικό στην Θράκη, κατασκευασμένο πάνω σε δεκάδες λαξευτά σπήλαια, και χρονολογείται από τον 6ο αι. μ.Χ. Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το Διδυμότειχο υπήρξε σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο, ενώ η γεωστρατηγική του θέση είχε επισημανθεί από αρχαίους χρόνους.

Σήμερα, το Κάστρο διατηρείται σε μεγάλο μήκος, με συνολική περίμετρο τειχών 1.300 μέτρων και 24 πύργους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν διάσπαρτες λαξευμένες σπηλιές που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τα τείχη του Διδυμοτείχου ανακατασκευάστηκαν επί Ιουστινιανού και ενισχύθηκαν σε διάφορες περιόδους, με σημαντική ιστορία που περιλαμβάνει και τη διαμονή του Βασιλιά της Σουηδίας Κάρολος ΙΒ’.

Loading

Play