Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης – Μοναδικό «ταξίδι» στην ιστορία του τόπου μας!


Επισκέφτηκα και ξεναγήθηκα για πρώτη φορά στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ για την πρόσκληση το Δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Διαμαντή Διαμαντή του Δήμου Χαλκηδόνας, και για την εξαιρετική ξενάγηση τον στρατιώτη Ντεβετζή Παύλο. Ομολογώ πως όχι μόνο εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία και το «στήσιμο» των εκθεμάτων, αλλά ταυτόχρονα ένιωσα πως ήμουνα παρούσα στα τότε γεγονότα! Σαν ένα νοητό «ταξίδι» στο ιστορικό παρελθόν του πολύπαθου τόπου μας!

*Γράφει η Τάνια Κιουμουρτζίδου

Το «ταξίδι» ξεκινά περνώντας την εντυπωσιακή σιδερένια πόρτα του κτηρίου, η οποία σου θυμίζει άλλες εποχές, ενώ τον κεντρικό χώρο δεσπόζει ένα συντριβάνι. Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται πολεμικά κειμήλια των βαλκανικών πολέμων, στρατιωτικές στολές Ελλήνων αξιωματικών, πιστόλια και περίστροφα του ελληνικού στρατού, μετάλλια πολεμιστών, τουρκικά, σερβικά και ρουμανικά πολεμικά κειμήλια, πίνακες, έπιπλα και οικιακά σκεύη της κατοικίας από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων.

Εδώ εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912. Σε αυτή την έπαυλη διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες…
Συνολικά υπάρχουν εννέα νέοι εκθεσιακοί χώροι με διαφορετική θεματολογία. Επίσης στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ.

H ανάδειξη του Mουσείου Bαλκανικών Πολέμων που βρίσκεται στην ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος αποτελεί στόχο της Διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Σταύρου Αναγνωστόπουλου, καθώς και αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο και την δημιουργια ενός Συνεδριακού Kέντρου για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Θεωρώ και δική μου υποχρέωση τη συμβολή μου στην εκπλήρωση του ιστορικού μας χρέους. Και αυτό είναι η ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης μας, της Μακεδονίας μας της Ελλάδας μας!

Δείτε φωτογραφικό υλικό:

Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μέλος ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη στον Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας για την Κεντρική Μακεδονία

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» σε πρώτες ύλες το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης