Συγκέντρωση εργαζομένων των δήμων στο Υπ. Μακεδονίας – Θράκης: «Δουλεύουμε 15 και 17 χρόνια με ετήσιες συμβάσεις» (pics&vids)

Συγκέντρωση εργαζομένων των δήμων στο Υπ. Μακεδονίας – Θράκης: «Δουλεύουμε 15 και 17 χρόνια με ετήσιες συμβάσεις» (pics&vids)

Σωματεία εργαζομένων σε κοινωνικές δομές δήμων από όλη τη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης – Αίτημά τους να μετατραπούν οι ετήσιες συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς, όπως αναφέρουν, εργάζονται για πάνω από 10 χρόνια στους δήμους υπό αυτό το καθεστώς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΕΣ – ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων από τους δήμους Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης και Νεάπολης-Συκεών άρχισαν να καταφθάνουν κατά τις πρώτες μεσημεριανές ώρες έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αίτημα τους να μετατραπούν οι ετήσιες συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, καθώς, όπως αναφέρουν, με την εργασία τους καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Κοινωνικών Δομών των δήμων.

Συγκέντρωση εργαζομένων των δήμων στο Υπ. Μακεδονίας - Θράκης: «Δουλεύουμε 15 και 17 χρόνια με ετήσιες συμβάσεις» (pics&vids)

Η κ. Φωτεινή Κλημασδά είναι βρεφονηπιοκόμος και εργάζεται από το 2008 σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού.

«Kάθε χρόνο έχουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το άγχος εάν από 1 Σεπτεμμβρίου θα δουλεύουμε», αναφέρει και τονίζει πως «οι περισσότεροι είμαστε εδώ και δέκα χρόνια με συνεχόμενες συμβάσεις χωρίς ούτε μια μέρα κενή, δηλαδή 31 Αυγούστου λήγουνε, 1 Σεπτέμβρη ανανεώνονται».

«Οπότε στην ουσία», αναφέρει η κ. Κλησμαδά, «δεν είμαστε συμβασιούχοι, αλλά πληρούμε διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Ζητάμε να αναγνωριστούν οι συμβάσεις μας σαν μια ενίαια σύμβαση από τότε που ξεκινήσαμε».

Πανελλαδική κινητοποίηση

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν συγκεντρώθηκαν σήμερα μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κνη, πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ανάλογες κινητοποίησεις πραγματοποιήθηκαν σε ακόμη 30 περίπου πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου της Λευκάδας, των Χανίων, και της Πάτρας.

«Σήμερα έχουμε διοργανώσει σε συνεργασία με άλλους συλλόγους σε πανελλαδικό επίπεδο μια ημέρα δράσης ώστε να υπερτονίσουμε το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με τις καταχρηστικές διαδοχικές συμβάσεις τις οποίες υπογράφουμε», δηλώνει ο κ. Κνης και προσθέτει:

«Υπάρχουν συνάδελφοι σε παιδικούς σταθμούς, σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε κοινωνικά φαρμακεία, σε δομές αστέγων, κέντρα κοινότητας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίοι υπογράφουν 15 και 17 χρόνια συνεχόμενες αιτήσεις διαδοχικών συμβάσεων».

«Ζητάμε να εφαρμοστεί το ενωσιακό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορέσουν όλοι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις δομές των δήμων να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου», καταλήγει ο κ. Κνης.

Οι συμβασιούχοι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων απέστειλαν αίτημα στον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με το οποίο διεκδικούν:

  • To δικαίωμα στη μόνιμη εργασία
  • Τη νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου
  • Τη στελέχωση των Κοινωνικών Δομών των δήμων (Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Δομές Αστέγων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΗΦΗ) με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Ζησάκος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

«Επιτέλους, τι ορισμένου χρόνου είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι τόσα χρόνια με αυτές τις συμβάσεις. Οι άνθρωποι είναι μόνιμοι. Ωστόσο, είναι και μόνιμα συμβασιούχοι. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει».

Η κ. Χατζηιωαννίδου Ευαγγελία, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Νεάπολης-Σύκεων αναφέρει πως από τους συμβασιούχους που εργάζονται σε δήμους υπάρχουν ορισμένοι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπό το καθεστώς των διαδοχικών ανανεώσιμων ετήσιων συμβάσεων για 20 χρόνια.

Ο κ. Βόγγαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου αναφέρει πως οι εργαζόμενοι «Έχουν συνεχόμενες συμβάσεις χωρίς μια μέρα διακοπή. 31 Αυγούστου τελειώνουν, 1 Σεπτεμβρίου υπογράφουν τη νέα τους σύμβαση. Εάν αυτό δεν είναι πάγιες και διαρκής ανάγκες, τότε τι είναι;», διερωτάται.

Αναλυτικότερα, ολόκληρο το κείμενο «Ψήφισμα των Εργαζομένων Κοινωνικών Δομών», το οποίο απεστάλη στον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη:

«Οι συμβασιούχοι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Συσσίτια, Κέντρα Κοινότητας, στις Δομές Αστέγων), στους Βρεφονηπιακούς, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεα, στα ΚΗΦΗ είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα με το καθημερινό τους έργο κρατούν ψηλά τον πήχη του Κοινωνικού Κράτους.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών, συνέβαλαν και συμβάλουν με απράμμιλο ζήλο τα μέγιστα ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στο Άτομο με Αναπηρία, στον άστεγο, στον οικονομικά ανήμπορο, στον πολίτη, στον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. Η πλειονότητα αυτών ωστόσο απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μέσω ΕΣΠΑ, πολλοί μάλιστα εξ αυτών έως και 20 συναπτά έτη!

Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

-Ποιες ακριβώς έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από διαδοχικές συμβάσεις οι οποίες διαρκούν τόσα πολλά χρόνια;

-Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εμμένουν να αρνούνται την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Δομές των Δήμων και ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει ουσιαστικά μια ενίαια σύμβαση αορίστου χρόνου;

-Πως νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, υπ’ αριθμ C-160/18/11-2-2021 (η οποία ερμηνεύει και επικαιροποίει την κοινοτική οδηγία 1999/70/Ε.Κ.), σχετικά με την καταχρηστική χρησιμοποίηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατά την οποία κρίθηκε ότι η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 103 παρ.8 του Συντάγματος;

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, «όμηροι» επί σειρά ετών μιας άδικης εργασιακής σχέσης «ορισμένου χρόνου», διεκδικούν:

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

Τη με νομοθετική ρύθμιση μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου

Τη στελέχωση των Κοινωνικών Δομών με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.»

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνάντηση της ΠτΔ με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα (pic+vid)

Loading

Play