Συλλογή του εκλιπόντος Ευθύμη Γαβριηλίδη: Μια μοναδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Συλλογή του εκλιπόντος Ευθύμη Γαβριηλίδη: Μια μοναδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στο Μπιτ Παζάρ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Ευθύμης Γαβριηλίδης άνοιξε ένα από τα πρώτα παλαιοπωλεία της πόλης και για 60 χρόνια συγκέντρωνε συλλεκτικούς θησαυρούς και αναμνήσεις άλλων εποχών. Από το κατάστημά του περνούσαν καθημερινά συλλέκτες που αναζητούσαν έργα τέχνης, τεκμήρια ιστορικών στιγμών, σπάνια αντικείμενα, όπως φωτογραφίες που αφηγούνται την καθημερινότητα των περασμένων δεκαετιών.

Για πρώτη φορά από τον θάνατο του Ευθύμη Γαβριηλίδη, ένα μέρος της συλλογής του παρουσιάζεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης στην 4η Συλλεκτική EXPO, που φιλοξενείται στις 26-27 Απριλίου στο Περίπτερο 1, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο θείος μου μάζευε τα πάντα. Δεν είχε κάποια εξειδίκευση, οπότε ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί, υπάρχει στη συλλογή του. Υπάρχουν αφίσες, πορτολάνοι, φωτογραφίες παλιές, ιστορικές, πολεμικές επιστολές, παράσημα, γαλόνια, μουσικά όργανα, νομίσματα» δήλωσε ο ανιψιός του Ευθύμη Γαβριηλίδη, Βασίλης Γαβριηλίδης. Ο ίδιος έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της διαχείρισης της τεράστιας συλλογής του εκλιπόντος παλαιοπώλη.

Επιλέξαμε κάποια αντικείμενα για την 4η Συλλεκτική EXPO για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται, με συλλέκτες, επισήμανε ο κ. Γαβριηλίδης, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε ότι τα στοιχεία της συλλογής είναι τριών κατηγοριών.

«Η μία κατηγορία είναι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για σταθερά διαχρονικές αξίες και είναι τα πολεμικά αντικείμενα, τα νομίσματα και τα παραδοσιακά αντικείμενα, όπως οι στολές και τα κοσμήματα» ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης.

Στην 4η Συλλεκτική EXPO παρουσιάζονται νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, ταχυδρομική ιστορία, μετάλλια, παράσημα και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα του 19ου και του 20ου αιώνα, καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, παλαιά βιβλία και περιοδικά, παιχνίδια, ρολόγια, ντοκουμέντα και συλλεκτικά αντικείμενα.

Η μεγαλύτερη συλλογή μεταλλίων της Πολεμικής Αεροπορίας

Η μεγαλύτερη συλλογή μεταλλίων της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το μετάλλιο ανδρείας «Αριστείον Ιπταμένου», που δεν φορέθηκε ποτέ, καθώς και συντρίμμια αεροσκαφών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη θεματική έκθεση «Τα μετάλλια και η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο που χρησιμοποίησαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της HELEXPO-ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε συλλέκτες, φιλότεχνους και λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού.

Σάββατο και Κυριακή 26-27/4/2025: 10.00-20.00

Loading

Play