Συμφωνία για την απόκτηση έξι μικροδορυφόρων από το Ελληνικό Κράτος υπεγράφη στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την 88η ΔΕΘ. Οι μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να ανταγωνίζεται τις φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Η συμφωνία εντάσσεται στο έργο «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο εκπρόσωπος του ESA και επικεφαλής του EO Project Department Earth Observation Programmes, Dominique Gillieron, ο Martin Langer, CEO και CTO της Orora Tech, και ο Rafal Modrzewski, CEO και συνιδρυτής της ICEYE. Παρόντες ήταν ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Δημήτρης Κυρανάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλου.
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αμέσως μετά τις πλημμύρες στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία, πήραμε την απόφαση να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για το Διάστημα. Προχωρούμε σε νέες προσεγγίσεις που θα δώσουν πραγματικές λύσεις στην κλιματική κρίση και τις απειλές της», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Συνεργαζόμαστε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τις εταιρείες Orora Tech και ICEYE για να δημιουργήσουμε τη δική μας παρουσία στο Διάστημα και να αποκτήσουμε τα δικά μας δεδομένα. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Κυρανάκης, επισήμανε τη σημασία της ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ικανότητα παρακολούθησης και οργάνωσης μέσω των μικροδορυφόρων, που θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε δημόσιους φορείς όπως η Πυροσβεστική και το Λιμενικό.
Σχολιάζοντας τη συμβολή των νέων τεχνολογιών, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλου, τόνισε ότι η υλοποίηση θερμικών και ραντάρ μικροδορυφόρων θα βελτιώσει την ικανότητα παρακολούθησης του περιβάλλοντος και θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.
Ο CEO της Orora Tech, Martin Langer, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προηγμένα εργαλεία εντοπισμού και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τονίζοντας τη σημασία της θερμικής απεικόνισης για την κλιματική αλλαγή. Ο διευθύνων σύμβουλος της ICEYE, Rafal Modrzewski, δήλωσε ότι οι δορυφόροι θα παρέχουν δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την παρακολούθηση φυσικών γεγονότων στην Ελλάδα και διεθνώς.