Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ: Φόρος τιμής στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (vids&pics)

Σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1918 υπογράφεται η ανακωχή η οποία βάζει τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 23 εκατ. νεκρούς – Αξιωματούχοι της Θεσσαλονίκης και πρόξενοι απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες στα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, την μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΕΣ

propoli

Πλήθος κόσμου, κυρίως από τη Σερβία, αλλά και πολλές διπλωματικές αποστολές παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τη λήξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έγινε ξεχωριστή τελετή κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων στρατιωτών της Σερβίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, τιμώντας έτσι τη μνήμη των συμμάχων (Αντάντ) που αγωνίστηκαν ενάντια της Αυστροουγγαρικής συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία).

«Πίσω μου ακριβώς βρίσκεται μια μικρή εικόνα που αντιπροσωπεύει τις συνέπειες του πολέμου. Εάν δείτε ημερομηνίες (στις ταφόπλάκες) πάνω από 30 ετών δεν είναι κανείς. Όποτε καταλαβαίνετε είναι μια γενιά χαμένη, μια παγκόσμια γενιά χαμένη εδώ. Για ποιο λόγο και γιατί; Πρέπει τέτοιες στιγμές να μην τις ξεχνάμε να παραδειγματιζόμαστε και ίσως, όσο μακάβριο και αν ακουστεί, αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είναι κομμάτι των πολιτιστικών εκδρομών στα σχολεία. Έτσι μαθαίνουμε. Αιωνία τους η μνήμη», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

Στα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατα τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, βρίσκονται θαμμένοι 8.089 Γάλλοι πεσόντες, 7.500 Σέρβοι πεσόντες, 3.000 Ιταλοί, 1.600 Βρετανοί και 400 Ρώσο πεσόντες.

Μνημείο για Σέρβους πεσόντες

Το Μακεδονικό Μέτωπο, γνωστό και ως Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου άνοιξε στις 5 Οκτωβρίου του 1915 με την απόβαση της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ) στην Θεσσαλονίκη με σκοπό να συνδράμει τη Σερβία που βρισκόταν εγκλωβισμένη από την τριπλή επίθεση της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, αλλά και της Βουλγαρίας που είχε μόλις προσχωρήσει στις Κεντρικές Δυνάμεις (Σεπτέμβριος του 1915).

Μνημείο για Ιταλούς Πεσόντες

Δηλώσεις έκαναν για την επέτειο τόσο ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου όσο και ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και απέδωσαν φόρο τιμής στους πεσόντες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εργασίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, μέλη των ανώτερου κλήρου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, και οι πρόξενοι της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Μάλτας, του Καναδά και της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Μνημείο για Γάλλους πεσόντες

Κατά την απόδοση τιμών στο μνημείο των Γάλλων πεσόντων χορωδία μαθητών από το Γαλλικό σχολείο Θεσσαλονίκης τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης
Μνημείο Ελλήνων πεσόντων
Ταφόπλακα Βρετανού στρατιώτη

Δείτε επίσης: Ο καιρός σήμερα σε Μακεδονία και Θράκη – Τι προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading