Συμβουλές προς νεαρούς σπουδαστές

Συμβουλές προς νεαρούς σπουδαστές

 Κατευθυντήριες οδηγίες, που είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, έχει ανάγκη -με βάση τις σημερινές συνθήκες στην παγκόσμια αρένα της εργασίας- και ο νέος σπουδαστής και φοιτητής ή φοιτήτρια, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο της εγγραφής του/της στη νέα σχολή. Το ίδιο ισχύει και για όποιον δεν πέτυχε την εισαγωγή του/της στο πανεπιστήμιο φέτος ή επιθυμεί να κάνει “αλλαγή πορείας” στις σπουδές του, προς “κάτι διαφορετικό”, ίσως πριν από μια νέα συμμετοχή του/της στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.

   Για τις δύο περιπτώσεις μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Μάρκος Κορβέσης, σύμβουλος καριέρας με εξειδίκευση στις συγκεκριμένες περιστάσεις, που τόνισε πως και στις δύο περιπτώσεις οι νεαροί και οι νεαρές πρέπει άμεσα να δράσουν προετοιμάζοντας το προφίλ τους. “Να ξεκινήσουν ήδη και να μπουν στο επαγγελματικό δίκτυο LinkedIN ώστε να αρχίσουν να χτίζουν το προφίλ τους και να βάλουν τα στοιχεία που χρειάζεται, την εκπαίδευσή τους, τα σεμινάρια που κάνουν κ.ο.κ και έτσι να αρχίσουν να δικτυώνονται με επαγγελματίες του κλάδου τους”, συστήνει για τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ο κ.Κορβέσης. “Να βρουν έτσι μέντορες, αλλά και να ανακαλύψουν τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον όσοι σπουδάζουν στο τμήμα στο οποίο έχουν περάσει, όπως και να ζητούν και συμβουλές από αυτούς” προτρέπει ο ειδικός στην αγορά εργασίας.

   Μαζί με την εγγραφή μια σειρά από δράσεις και κινήσεις, με έμφαση στην άριστη γνώση αγγλικής

   “Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν παράλληλα με τις σπουδές, όπως για παράδειγμα προτείνουμε να πηγαίνουν σε job festival και ημέρες καριέρας και να ρωτούν απλά πληροφορίες από τους ίδιους τους εργοδότες για το τι χρειάζονται από τους υποψηφίους, ώστε να γνωρίσουν από τώρα και να δώσουν έμφαση σε αυτά που ζητούν οι εργοδότες στον τομέα τους. Έτσι (σ.σ οι επιτυχόντες) μπορεί να κινηθούν στο να πάρουν κάποια πιστοποίηση, να αποκτήσουν κάποιες επιπλέον γνώσεις κ.ο.κ”, αναφέρει ο κ.Κορβέσης.

   “Θετικό είναι και το να παρακολουθούν κάποια συνέδρια σχετικά με το επάγγελμά τους, αλλά και να κάνουν εθελοντισμό σε κάποιον οργανισμό με σχετικές εργασίες, όπως και το να διαβάζουν όχι μόνο την ύλη του πανεπιστημίου, αλλά και επιπλέον άρθρα, να βλέπουν βίντεο στο διαδίκτυο από TedX ενδεχομένως και όχι μόνο”, προσθέτει ο Έλληνας σύμβουλος καριέρας που δίνει έμφαση όμως και σε κάτι που θεωρούν δεδομένο οι νέοι σπουδαστές, ενδεχομένως χωρίς έχουν την ορθή εικόνα του εαυτού τους: “πολύ σημαντικό είναι και το να κάνουν εξάσκηση αγγλικών, καθώς τα αγγλικά είναι πάρα πολύ σημαντικά και τους ανοίγουν πολλές πόρτες στο μέλλον επαγγελματικά”, σημειώνει με έμφαση ο κ.Κορβέσης και παρουσιάζει μια όχι και τόσο γνωστή δυνατότητα βελτίωσης που είναι διαθέσιμη. “Στις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποια events που ονομάζονται language exchange events, που γίνονται συνήθως κάθε εβδομάδα και στα οποία μαζεύονται άτομα και θέλουν να εξασκηθούν στη συγκεκριμένη γλώσσα ή και σε άλλες όπως ισπανικά, γαλλικά και όχι μόνο, μια πολύ καλή ευκαιρία” εξηγεί, και τονίζει πως η καλύτερη λύση για την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας “είναι να συμμετάσχουν σε προγράμματα Erasmus”.

   “Εδώ επιπλέον υπάρχουν τα προγράμματα Erasmus Youth Exchange και τα Erasmus Training Courses, τα οποία είναι εκπαιδευτικά και έχουν διάρκεια περί τις δύο εβδομάδες. Με βάση αυτά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε στο εξωτερικό και να κάνουν εξάσκηση αγγλικών, ενώ χρειάζεται μια βασική απλά δυνατότητα χρήσης των αγγλικών, με τα Erasmus Training Courses από την άλλη να είναι κάπως πιο απαιτητικά”, θα εξηγήσει ο σύμβουλος καριέρας. “Υπάρχει φυσικά και το Erasmus Youth Exchange, με βάση το οποίο μπορούν να πάνε κάποιους μήνες στο εξωτερικό, σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, όπου πάλι θα κάνουν πολύ καλή εξάσκηση των αγγλικών τους, ενώ υπάρχει και το Erasmus με στόχο το Internship, το οποίο είναι πολύ σημαντικό” συμπληρώνει.

   Αν ταυτόχρονα είναι εφικτό, ο κ.Κορβέσης προτείνει οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές να μπουν “σε κάποιο βαθμό και έστω τα καλοκαίρια στην αγορά εργασίας”, κάτι που θα λειτουργήσει “ακόμη καλύτερα”. Αυτό ο κ.Κορβέσης σημειώνει πως μπορεί να γίνει έστω στις περιόδους όπως τα καλοκαίρια, όταν και είναι κλειστό το πανεπιστήμιο: “Να κάνουν κάποιες εποχιακές εργασίες. Έαν υπάρχουν δύο υποψήφιοι που έχουν τελειώσει την ίδια σχολή και ο ένας έχει εργαστεί ακόμη και σε χώρους εστίασης, υπηρεσιών κ.ο.κ, οι εταιρίες θα επιλέξουν αυτόν που έχει εργαστεί” τονίζει ο Έλληνας ειδικός.

   Ποιες ενέργειες πρέπει να συντονίσει όποιος δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε. Το European Solidarity Corps

   “Η μια επιλογή είναι να δώσουν ξανά πανελλήνιες εάν θέλουν να περάσουν σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και είναι καλό να προετοιμάζονται όλο αυτό τον καιρό, η άλλη είναι να κοιτάξουν τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, όπως σε κολέγια και πανεπιστήμια. Ούτως ή άλλως οικονομικά πολλές φορές τους κοστίζει το ίδιο. Αν δηλαδή έχει κάποιος περάσει σε μια σχολή στην επαρχία ή σε οποιαδήποτε τέλος πάντων άλλη πόλη όπου θα χρειάζεται να πληρώσει ενοίκιο κ.ο.κ, το κόστος που θα προκύψει αθροιστικά θα είναι και στις δύο περιπτώσεις πάνω-κάτω το ίδιο”, εξηγεί ο κ.Κορβέσης που προσθέτει πάντως πως υπάρχουν και άλλες επιλογές.

   “Μια έτερη επιλογή, εάν θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, είναι να επιλέξουν το επονομαζόμενο European Solidarity Corps το οποίο είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, με βάση το οποίο μπορούν να πάνε σε μια άλλη χώρα για διάστημα από λίγες εβδομάδες μέχρι και δώδεκα μήνες και να κάνουν εθελοντισμό σε έναν οργανισμό πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Μπορούν έτσι κάποιοι που δεν πέτυχαν να εξετάσουν τι είναι αυτό πάνω στο οποίο θέλουν να σπουδάσουν και να βρουν κάτι σχετικό, ενώ με βάση αυτό το πρόγραμμα τους παρέχεται διαμονή, διατροφή και ποσό για κάποια από τα μηνιαία τους έξοδα, ενώ είναι καλυμμένα και τα μεταφορικά τους από την ΕΕ”, σημειώνει ο κ.Κορβέσης.

   “Καλό δε είναι και να πάνε σε έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού για να τους βοηθήσει, να ολοκληρώσουν ενδεχομένως και κάποια τεστ επαγγελματικών αξιών, προσωπικότητας, ικανοτήτων, κ.ο.κ”, αναφέρει σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας ειδικός. “Θα αποκτήσουν έτσι όλο αυτό το διάστημα γνώσεις, γνωριμίες και εμπειρία από τον εθελοντισμό. Σε κάθε περίπτωση δε, εάν γνωρίζουν αυτό που θέλουν να κάνουν, μπορούν να κάνουν όσα είπαμε και οι επιτυχόντες σε μια σχολή”, τονίζει.

   Για όσους κοιτούν και το κομμάτι της επιχειρηματικότητας υπάρχει και η επιλογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus For Young Enterpreneurs. “Με βάση αυτό μπορούν να πάνε μέχρι και έξι μήνες σε μια άλλη χώρα, να καθίσουν μαζί με έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται πάνω σε μια επιχείρηση που θέλουν οι ίδιοι να φτιάξουν και να κάνουν ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρίας και να δούνε πως είναι αυτό το επάγγελμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, λαμβάνουν και ένα επίδομα που φτάνει τα 1.100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε σε όλη την Ευρώπη όπως και να επιλέξουν να μεταβούν στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ”, εξηγεί περιγράφοντας ένα επιπλέον διεθνές πρόγραμμα, που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό ο κ.Κορβέσης.

   Σωτήρης Κυριακίδης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play