Την εκτίμηση ότι η οικονομία είναι αυτή που θα καλύψει τελικά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας διατύπωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της γειτονικής χώρας, Άντονι Πέσεφ (Antoni Peshev), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υποδοχή επιχειρηματικής αποστολής με 32 συμμετέχοντες από τη γείτονα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ).
Πρόσθεσε ότι στη χώρα του είναι γνωστό ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο να φτάσουν τα βορειομακεδονικά προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης. Όσον αφορά τη συνεργασία επιχειρηματιών και επιμελητηρίων των δύο χωρών, επισήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ τους ξεπερνούσαν τα εμπόδια ακόμα και σε δύσκολες στιγμές και συχνά ήταν περισσότερο φιλικές, παρά τυπικές.
«Δυστυχώς για κάποιο καιρό ξεχάσαμε πόσο κοντά μπορούμε να είμαστε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί έχουν πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά η σχέση στο επίπεδο της οικονομίας δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε για κάποια χρόνια» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε πως σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα ανήλθε το 2022 σε 1,360 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω του 1 δισ. αφορούσε τις ελληνικές εξαγωγές (σ.σ. η αξία του διμερούς εμπορίου ήταν το 2022 σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα 943,2 εκατ. ευρώ του 2021, τα 627,2 εκατ. ευρώ του πανδημικού 2020 και τα 857,8 εκατ. ευρώ του 2019).
«Η καλή οικονομία είναι η ισορροπημένη οικονομία, οπότε χρειάζεται να βρούμε τρόπους, ώστε οι μπίζνες να κατανέμονται εξίσου στις δύο πλευρές» είπε ο κ.Πέσεφ και συμπλήρωσε ότι σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια δεν είναι πια αυτά που γνωρίζαμε παλαιότερα, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις νέες συνεργασίες που σχηματοποιούνται, επειδή είναι ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας στην περιοχή μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Πέσεφ αναφέρθηκε ακόμα στην τριμερή συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας -Σερβίας για τη δημιουργία μιας νέας οδού ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης των μεταφορικών δικτύων της περιοχής με το FRSU της Αλεξανδρούπολης, καθώς τέτοιες συνδέσεις θα προσελκύσουν στην ευρύτερη περιοχή νέους «παίκτες» της αγοράς της ενέργειας. Ο κ.Πέσεφ, που κάλεσε ακόμα την Ελλάδα να βοηθήσει τη χώρα του να μπει στην ΕΕ, επισήμανε επίσης πως δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο κραδασμών λόγω της σύρραξης, η καλή οικονομική συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων είναι μια εναλλακτική για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεών της. Οι εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας είχαν επίσης συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν θέματα μεταφορών ως προς τα εξαγώγιμα προϊόντα της γειτονικής χώρας.
Όπως επισήμανε στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ ο γενικός οικονομικός διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ, Σπύρος Στάμου, όραμα της εταιρείας είναι «να είμαστε κάτι περισσότερο από ένα απλό λιμάνι». Στόχος της ΟΛΘ AE, εξήγησε, είναι το λιμάνι να λειτουργεί ως πάροχος και «διευκολυντής» λύσεων σε θέματα μεταφορών και logistics, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. «Θέλουμε να παρέχουμε ένα συνεχώς εξελισσόμενο πακέτο υπηρεσιών και ένα αξιόπιστο διατροπικό δίκτυο, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη που ήδη υπάρχει, με ακόμα περισσότερες προοπτικές. Επίσης, έτσι θα αναβαθμίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους» σημείωσε και συμπλήρωσε πως στρατηγική της ΟΛΘ είναι η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας του λιμένος της Θεσσαλονίκης και η περαιτέρω επέκταση των διατροπικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ο κ.Στάμου υπενθύμισε ακόμα ότι το λιμάνι, που απευθύνεται σε μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, διαχειρίζεται dry ports (χερσαίες πύλες του λιμένος) σε Σόφια, Νις και Σκόπια.
Την επιχειρηματική αποστολή -την πρώτη που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη οργανωμένα από τη δεκαετία του 2000- καλωσόρισε στο ΕΒΕΘ ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης. Ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συναντήσεις με τις 32 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασαν 17 ελληνικές, προερχόμενες μεταξύ άλλων από τους κλάδους των κατασκευών, της αγροδιατροφής, της μεταποίησης, των μηχανημάτων και του εξοπλισμού διαφόρων ειδών._
Αλ.Γ