Συναρπαστική Παράσταση του ΚΘΒΕ για τα 80 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη: Μνήμες και Συγκίνηση

Μία ιστορία γεμάτη ανθρώπινο πόνο και αδικοχαμένες ψυχές αναβιώνει στον τόπο που συνέβη 80 χρόνια πριν. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και η τραγική επέτειός του αποτελούν την αφορμή για την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «Μετράει μέσα μου η ζωή», η οποία θα παρουσιαστεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Μνήμες, συγκίνηση και μαρτυρίες πρωταγωνιστούν σε αυτή την παράσταση, το κείμενο της οποίας έχει επιμεληθεί η Ροδή Στεφανίδου και η σκηνοθεσία είναι της Ελευθερίας Τέτουλα. «Οι βασικοί άξονες της παράστασης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο σεβασμός. Σεβασμός γιατί ξέρουμε ότι στην παράσταση που θα δοθεί στον Χορτιάτη θα παρακολουθήσουν άτομα που έζησαν αυτά τα γεγονότα», υπογραμμίζει η σκηνοθέτιδα.

Η σκηνοθέτιδα επισημαίνει πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να έρθουν σε επαφή με τόσο σκληρές εικόνες και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την εμπειρία των ανθρώπων που υπέστησαν τα γεγονότα. «Η διαδικασία απαιτούσε βαθιά ευαισθησία, αλλά οι ηθοποιοί έχουν δείξει απίστευτη διαθεσιμότητα και έχουν αφοσιωθεί στο έργο με όλη τους την ψυχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ελευθερία Τέτουλα εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της παράστασης, το οποίο περιέχει τόσο αγωνία όσο και επιθυμία να μοιραστεί με το κοινό. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι οι: Μαριάννα Αβραμάκη, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Καρτόκης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου και Νίκος Τσολερίδης, ενώ επί σκηνής θα βρεθεί και ο μουσικός Παναγιώτης Ανδρέογλου. Η παράσταση θα εισέλθει στο κοινό με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη. Λόγω της αυστηρής γλώσσας, είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Οι επιζήσαντες φωτίζουν τη σημαντική ιστορική στιγμή

Η Ελευθερία Τέτουλα είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα, καθώς το 2021 το ΚΘΒΕ της είχε αναθέσει να σκηνοθετήσει το «Αρνούμαι να Ξεχάσω» του Γιώργου Χατζόπουλου. Σήμερα, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του κειμένου της Ροδής Στεφανίδου και κάνει λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία: «Η Ροδή μας παρέδωσε το κείμενο και ήταν πολύ ανοιχτή στις προτάσεις των ηθοποιών για προσαρμογές. Λειτουργήσαμε όπως γίνεται στο θέατρο ντοκουμέντο, κάνοντας έρευνα μέσα από ντοκιμαντέρ και βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ενώ ήρθαμε σε επαφή με τον Μπάμπη Νανακούδη, απόγονο της επιζήσασας Ελένης Νανακούδη, ο οποίος προσπαθεί πολύ για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης», προσθέτει η σκηνοθέτιδα.

Εντυπωσιακή ήταν και η συνάντηση που είχε με δύο 86χρονες γυναίκες, οι οποίες της αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία. «Στέκονταν μπροστά από μία ταμπέλα του δήμου με φωτογραφίες και συζητούσαν. Είχα την ευκαιρία να τις καταγράψω σε βίντεο, μιλώντας για την απομάκρυνση από το χωριό, τις περιπέτειές τους και τις τραγικές απώλειές τους», αναφέρει.

Δύο ακόμα παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συντελεστές δημιούργησαν ένα ηχητικό απόσπασμα με απαντήσεις πολιτών σχετικά με την γνώση τους για τα Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά την παράσταση σημαντική για την επαφή των Θεσσαλονικέων με αυτό το ιστορικό γεγονός. Μετά την πρεμιέρα στον Χορτιάτη, η παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2), με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας για το κοινό.

©

Loading