Συναυλίες με παραδοσιακά όργανα, Μότσαρτ και πολιτιστικές γέφυρες στη Θεσσαλονίκη

Συναυλίες με παραδοσιακά όργανα, Μότσαρτ και πολιτιστικές γέφυρες στη Θεσσαλονίκη

Ένα σπήλαιο δύο εκατομμυρίων ετών γίνεται ο χώρος που θα φιλοξενήσει μία συναυλία. Παραδοσιακά όργανα των Μαορί θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη για να «ταξιδέψουν» το κοινό μέχρι τη μακρινή Ωκεανία. Τεράστια ονόματα διεθνούς φήμης από το χώρο της κλασικής μουσικής θα βρεθούν στην πόλη μας, ενώ αντίστοιχα, η ελληνική δημιουργία θα βγει εκτός συνόρων. Είναι μόνο κάποιοι σταθμοί του πλούσιου προγράμματος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΚΟΘ, τόνισαν ότι το εντυπωσιακό πρόγραμμα Ιανουαρίου – Ιουνίου είναι μόνο η αρχή, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

«Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα οικονομικά μεγέθη της ορχήστρας κι αυτό της δίνει τη δυνατότητα να έχει σημαντικές παραγωγές, να μετακαλεί μεγάλα ονόματα του διεθνούς χώρου προς ικανοποίηση και τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Ο.Σ. (Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών) της ΚΟΘ Στάθης Γεωργιάδης και υπογράμμισε το «στόχο δεκαετιών» που πέτυχε η Ορχήστρα, δηλαδή τη μετακίνησή της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως προς το χώρο των δοκιμών της. «Μετά από αυτό προσπαθούμε για να αποκτήσει η ορχήστρα μια μόνιμη στέγη. Είναι κι αυτό ένα όνειρο το οποίο προσπαθούμε για την εκπλήρωσή του», πρόσθεσε.

Μεγάλα ονόματα στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα συναυλιών της Ορχήστρας, τονίζοντας την υπεραξία που δίνει σ’ αυτό η συνεργασία με άλλους φορείς. «Ξεκινώντας από μετακλήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών, έχουμε δύο τεράστια ονόματα που θα είναι κοντά μας. Είναι ο Ludovic Tézier, ένας από τους μεγαλύτερους βαρύτονους του πλανήτη και ο Julian Rachlin, ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές του πλανήτη», είπε ο κ. Παπάνας.

Ο Tézier θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο συμμετοχής της ΚΟΘ στο «Φεστιβάλ Οδησσού – Θεσσαλονίκη 2025». Μαζί του θα εμφανιστεί η διακεκριμένη Γαλλίδα σοπράνο και σύντροφός του Cassandre Berthon, με την οποία περιοδεύει συχνά σε κάθε γωνιά της γης, χαρίζοντας στο κοινό ένα μαγικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του μπελ κάντο, με οδηγό τον διάσημο Ισπανό μαέστρο Jordi Bernacer.

Από την άλλη, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Julian Rachlin, στις 27 Φεβρουαρίου, σε μια συμπαραγωγή ΚΟΘ και ΜΜΘ, θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό κοντσέρτο για βιολί του Μέντελσον, το οποίο θα ερμηνεύσει με το φημισμένο Stradivarius βιολί του 1704 «Εx-Liebig».

Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει και ενώνει

Πέρα από τις μετακλήσεις που καθιστούν την ΚΟΘ πύλη του παγκόσμιου πολιτισμού προς το κοινό της, γίνεται και η ίδια -σύμφωνα με τον κ. Παπάνα- πύλη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής δημιουργίας προς τον κόσμο. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η συναυλία της ερχόμενης Δευτέρας στο National Palace of Culture της Σόφιας, χωρητικότητας 4.000 ατόμων, όπου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Σόφιας και της Βόρειας Μακεδονίας θα παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Καρλ Ορφ «Carmina Burana». «Συνεχίζουμε την εξωστρέφεια και την παρουσία μας εκτός των τειχών, σε μια πάρα πολύ σημαντική συναυλία και για πολιτικούς λόγους, καθώς στέλνουμε ένα μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης», ανέφερε ο διευθυντής της ΚΟΘ.

Επιπλέον, η έντονη δραστηριότητα της ΚΟΘ συνεχίζεται στο εξωτερικό. «Ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό η Ορχήστρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 65 χρόνια ιστορίας της στη Σόφια, στη Φιλιππούπολη, στο Βουκουρέστι και στο Βελιγράδι. Τώρα πάμε για πρώτη φορά στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα έργα του Αιμίλιου Ριάδη και του δασκάλου του Μωρίς Ραβέλ, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, που θα ερμηνεύσει η ΚΟΘ στην Αίθουσα Φιλαρμονικής Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δράσεων διεθνοποίησης και εξωστρέφειας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πασχαλινή συναυλία της ΚΟΘ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η φετινή Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, με την ορχήστρα να συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατανυκτικά έργα των Περπέσσα, Μητρόπουλου και Στράους, με εκλεκτούς καλεσμένους όπως τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου, που διαπρέπει εντός και εκτός συνόρων και τον βασικό αρχιμουσικό της ΚΟΘ Leo McFall στο πόντιουμ.

Η συναυλία της Θεσσαλονίκης θα δοθεί τη Μ. Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, ενώ την επόμενη μέρα, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συναυλίες – έκπληξη με 19 παραδοσιακά όργανα των Μαορί και μέσα στο σπήλαιο Πετραλώνων

Το ταξίδι της ΚΟΘ σε κάθε γωνιά της γης, αυτή τη φορά ταξιδεύει το κοινό στη μακρινή Ωκεανία, μέσα από ξεχωριστά έργα. Στο πρόγραμμα δεσπόζει ένα έργο του κατεξοχήν εκπροσώπου της μουσικής παράδοσης των Μαορί Jerome Kavanagh Poutama, τον οποίο το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά στη σύνθεση «Papatūānuku» (Μητέρα της Γης) που έγραψε μαζί με την πολυτάλαντη νεαρή συνθέτρια Salina Fisher και θα το ερμηνεύσει με 19 διαφορετικά παραδοσιακά όργανα των Μαορί.

Για ένα ιδιαίτερο έργο με όργανα που «δύσκολα θα ξανακούσει το κοινό» και μια συναυλία που «δεν χάνεται», έκανε λόγο ο κ. Παπάνας, που αναφέρθηκε και στο πρώτο μέρος του προγράμματος. «Νομίζω ότι η Ωκεανία είναι έκπληξη. Έχουμε, βέβαια, έναν πολύ δικό μας άνθρωπο που αποτελεί μια φυσική γέφυρα. Είναι ο John Psathas, πρώτης γενιάς Έλληνας και κορυφαίος συνθέτης της Νέας Ζηλανδίας», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιάννης Ψαθάς θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη συγκεκριμένη συναυλία στις 4 Απριλίου.

Μία ακόμη συναυλία που θα συζητηθεί είναι αυτή που θα δοθεί μέσα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων στις 28 Απριλίου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της ΚΟΘ και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία συμμετέχουν η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου και η Πανάγιω Καραμούζη στα κρουστά.

Με μουσικές μονομαχίες συνεχίζεται φέτος ο κύκλος συναυλιών «Στον καιρό του Μότσαρτ» και πρωταγωνιστές τους δύο σπουδαιότερους συνθέτες που υπήρξαν ποτέ, Μότσαρτ και Μπετόβεν. «Οι μουσικές μονομαχίες ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο την εποχή εκείνη κι όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που γνωρίζουμε είχαν μονομαχήσει σε ενός τύπου …reality show της εποχής. Αυτό παρουσιάζουμε, με τη βοήθεια του Κώστα Χάρδα, με τη δική μας Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο», είπε χαριτολογώντας ο κ. Παπάνας. Όπως εξηγεί, δύο ιστορικές μουσικές μονομαχίες που έγιναν στην Αυτοκρατορική Βιέννη και θα παρουσιαστούν είναι του Κλεμέντι με τον Μότσαρτ που ήρθε περίπου ισοπαλία, αλλά και του Στάιμπελτ, που ντροπιάστηκε τελικά, γιατί τόλμησε να προκαλέσει τον Μπετόβεν.

Μοναδικά μουσικά θεάματα περιλαμβάνει και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ΚΟΘ, που υπάρχει αναλυτικά στη σελίδα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης www.tsso.gr

Loading

Play