Συνεχίζονται οι δράσεις αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου

Συνεχίζονται οι δράσεις αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου

Συνεχίζονται, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δράσεις αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, προκειμένου να περιοριστούν ενδεχόμενες νέες εστίες, είτε του ιού είτε της ελονοσίας, δεδομένου ότι στα τέλη του Οκτωβρίου του 2018 είχαν εκδηλωθεί αντίστοιχα κρούσματα.

“Προβαίνουμε σε δράσεις γιατί υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, κουνούπια και γιατί φοβόμαστε και την ελονοσία” τόνισε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Σοφοκλής Κουρτίδης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας. Παράλληλα, όπως είπε, αναπροσαρμόζεται και το πρόγραμμα για την ερχόμενη τριετία προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας, ανέφερε ότι το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι το μεγαλύτερο της αντιπεριφέρειας, το χαρακτήρισε έργο-πρότυπο και τόνισε ότι κάθε χρόνο η διαδικασία βελτιώνεται. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την ερχόμενη τριετία 2020 – 2022 διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι την προηγούμενη φορά, συνεπώς η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη από νωρίς για την επόμενη άνοιξη.

Την ανάγκη κινητοποίησης των δήμων ώστε να συνεργάζονται με την Περιφέρεια στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών υπογράμμισε η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά. Η ίδια διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για παρεμβάσεις στο περιαστικό περιβάλλον, ενώ οι δήμοι έχουν την ευθύνη για το αστικό περιβάλλον.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την καταπολέμηση των κουνουπιών για τα έτη 2017-2019 καθώς, όπως είπε ο κ. Κουρτίδης, κατά το 2018 προέκυψαν έκτακτες ανάγκες για παρεμβάσεις λόγω της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου και των κρουσμάτων ελονοσίας που εκδηλώθηκαν έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το 2018 η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου ήταν εκρηκτική σε 22 οικισμούς, αλλά και μέσα στον αστικό ιστό, ενώ υπήρξαν 120 κρούσματα και καταγράφηκαν 25 θάνατοι. Αντίστοιχα, το 2019 σημειώθηκαν 50 κρούσματα του ιού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και καταγράφηκαν οκτώ θάνατοι.

Στο πλαίσιο, ωστόσο, της καταπολέμησης των κουνουπιών και της ανάγκης κάλυψης των εκτάκτων αναγκών έγιναν επιπρόσθετες ενέργειες όπως η εντομολογική επιτήρηση με το στήσιμο επιπρόσθετων παγίδων σύλληψης κουνουπιών, προς αναζήτηση τυχόν νέων εστιών, η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε οικισμoύς με κρούσματα, εφαρμογές υπολειμματικής ακμαιοκτονίας για την εξόντωση των ενήλικων κουνουπιών και πιο στοχευμένες δράσεις γύρω από κατοικίες όπου υπήρξαν κρούσματα. Αντίστοιχες δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών έγιναν και το 2019 ενώ λόγω των εκτάκτων αυτών ενεργειών υπήρξε υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου και έτσι εγκρίθηκε η τροποποίηση της σχετικής σύμβασης.

Από την ψηφοφορία του θέματος απείχε η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Θωμά από την παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, ενώ λευκό ψήφισε ο Γιάννης Τσεχελίδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Ο ίδιος ζήτησε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ο κ. Κουρτίδης απάντησε ότι η διαδικασία ελέγχεται από δύο επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν υπάλληλοι της Περιφέρειας και επιστήμονες. Ειδικότερα, μέσω των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, γίνονται συγκρίσεις του πληθυσμού τους πριν και μετά τη λήψη μέτρων καταπολέμησης.

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία”, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έργο είναι ενιαίο για όλη την Περιφέρεια και δεν υλοποιούνται χωριστά έργα ανά περιφερειακή ενότητα.

Π.Γ.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play