Συνέδριο για επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια με βιώσιμα αγροδιατροφικά συτήματα

Συνέδριο για επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια με βιώσιμα αγροδιατροφικά συτήματα

Τριήμερο συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και το Δίκτυο «European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry (ERIAFF)/ Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την Καινοτομία στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και τη Δασοκομία».

Στην αναζήτηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Προς βιώσιμα αγροδιατροφικά και δασικά συστήματα», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το τριήμερο συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και το Δίκτυο «European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry (ERIAFF)/ Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την Καινοτομία στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και τη Δασοκομία»), στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 10 χρόνων λειτουργίας του ERIAFF.

Το δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την Καινοτομία στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και τη Δασοκομία (ERIAFF) είναι μια άτυπη ένωση περιφερειακών αρχών που ιδρύθηκε το 2012 στη Φλωρεντία (Τοσκάνη, Ιταλία). Σήμερα συμμετέχουν στο δίκτυο 50 Περιφέρειες ως μέλη και άλλες 38 ως παρατηρητές από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη του δικτύου εργάζονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχουν δημιουργήσει μια σειρά θεματικών ομάδων εργασίας. Η συμμετοχή στο Δίκτυο και τις Ομάδες Εργασίας του είναι δωρεάν και βασίζεται σε εθελοντική δέσμευση.

Η διαρκής διασύνδεση οικοσυστημάτων, «κλειδί» στις απαιτήσεις των πολιτών της ΕΕ

Τη θέση της ότι για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διασύνδεση των οικοσυστημάτων καινοτομίας, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, ώστε να δημιουργηθεί το δίκτυο εκείνο που θα ικανοποιεί τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές απαιτήσεις των πολιτών, διατύπωσε η υπεύθυνη EIT Food South RIS, Ελβίρα Ντομίνγκο.

Μιλώντας στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου, η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του δικτύου εκείνου που θα ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στις ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου για βιώσιμα αγροδιατροφικά και δασικά συστήματα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε συνένωση δυνάμεων, προκειμένου όπως σημείωσε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα στις κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα.

«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, εξαντλούμε όλα τα μέσα, τις δυνατότητες και τις διαδικασίες γα να αποτρέψουμε ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς και σημειώνοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο αγροτικός κόσμος στην ΕΕ υφίσταται μια «πρωτοφανή» πίεση, τόνισε «τουλάχιστον είμαι ικανοποιημένος, που μετά από 10ετίες υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο ΕΕ, επιτέλους αναδεικνύεται το πόσο σημαντικός τομέας είναι για την κοινωνία».

Ευάλωτα τα αγροδιατροφικά συστήματα

Με την παραδοχή ότι η ασφάλεια των αγροδιατροφικών συστημάτων θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια αφενός μεν τις κοινωνίες, αλλά και τις οικονομικές των χωρών σε μεγάλο βαθμό, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νότης Αργυρίου, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα αγροδιατροφικά συστήματα αντιμετωπίζουν σήμερα μια τεράστια πρόκληση που οφείλεται στο τρίπτυχο αύξησης του πληθυσμού και του κόστους ενέργειας και της διαχείρισης των δεδομένων σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τη σχέση των επιχειρήσεων μεταξύ τους για συνδιαλλαγές».

Υπογραμμίζοντας ότι τα προαναφερόμενα δεδομένα σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα συνθέτουν έναν εκρηκτικό μείγμα, τόνισε ότι «αρχής γενομένης από το 2023 μέχρι θα ζήσουμε καταστάσεις αυξήσεων στα τρόφιμα, με την επάρκειά τους να τίθεται υπό απειλή σε κάποια προϊόντα, κυρίως τα εισαγόμενα».

Κατά τον ίδιο, η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες 10ετίας η ΕΕ, «αγοράζουμε από όπου βρούμε πιο φτηνά, δημιούργησε μεν ένα εύρωστο οικονομικά σύστημα, που όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε περιόδους κρίσης». Δίνοντας έμφαση στα τεχνολογικά προϊόντα που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία «χάσαμε τη δυνατότητα για επάρκεια παραγωγής κάποιων πρώτων υλών, όπως σιτάρι, ζάχαρη και βαμβάκι και οξύνονται οι δυσκολίες για να τα προμηθευτούμε λόγω της πολιτικής και εμπορικής αναταραχής, της αύξησης του πληθυσμού και της πολιτικής αστάθειας συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία».

Εκφράζοντας έτσι την πεποίθηση του ότι η ΕΕ «σωστά αλλάζει πολιτική και κινείται προς την αυτάρκεια μέχρι έναν βαθμό», ο κ. Αργυρίου τόνισε ότι «πρέπει να χτίσουμε συστήματα αποθεματικά και διαδικασίες. Συστήματα που θα λειτουργούν ως ρυθμιστές». Για να επιτευχθεί αυτό σε επίπεδο Ελλάδας, ο κ. Αργυρίου σημείωσε ότι «πρέπει να αποτυπώσουμε πάρα πολύ καλά το τεράστια πάζλ που αφορά την εφοδιαστική και παραγωγική αλυσίδα». Κατά τον ίδιο, στη χώρα μαςπρέπει ο αγροδιατροφικός τομέας, μαζί με την μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα που είναι όλη η μεταφορά «να καταγράψουν με μεγάλη ακρίβεια τα κενά που δημιουργούν οι ανάγκες εισαγωγής πρώτων υλών».

Αναπόφευκτη εξέλιξη, παρά και τις διεθνείς συνθήκες, χαρακτήρισε την επισιτιστική κρίση ο καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής του τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μάττας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αλλάξει η δομή του αγροδιατροφικού συστήματος. Κατά τον ίδιο, δεν φτάνει μόνο αυτό να ψηφιοποιηθεί, αλλά πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση της χάραξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. «Τα τρόφιμα είναι στρατηγικά αγαθά και όταν σήμερα τα τρία βασικά είδη που καταναλώνουν οι πολίτες παγκοσμίως, σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, προέρχονται από τρεις ή πέντε χώρες, καθίσταται αμέσως αντιληπτό το πρόβλημα», σημείωσε.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, υπογράμμισε ότι μόνο με το συνδυασμό της επιστημονικής γνώσης, της εμπειρίας, αλλά και της πολιτικής άποψης θα δοθούν οι σωστές απαντήσεις για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλης Δελησταμάτης δήλωσε την πρόθεσή του η περιφέρεια ΑΜΘ να ενταχθεί στο δίκτυο Eriaff, υπογραμμίζοντας ότι εκπαίδευση, καινοτομία, κυκλική οικονομία και εφαρμογής ευφυούς γεωργίας, αποτελούν μονόδρομο στις διεθνείς προκλήσεις.

Περισσότερα κατά 10% τουλάχιστον, θα είναι φέτος τα ποσά που θα εκταμιεύσει στον πρωτογενή τομέα η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι των 350 εκατ. ευρώ το 2021-το 60% αυτών δόθηκαν σε νέους αγρότες-, επισήμανε ο διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα της, Γιάννης Χανιωτάκης, υπογραμμίζοντας την πίστη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον πρωτογενή τομέα, το οποίο και «βλέπει» ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα σε θέματα ρευστότητας, ώστε όπως διευκρίνισε, το συγκυριακά αυξημένο κόστος παραγωγής να μην φρενάρει τις αγροτικές τους δραστηριότητες. Επισήμανε δε, ότι το τελευταίο διάστημα επανήλθε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για επενδύσεις και σημείωσε ότι υγιή επενδυτικά σχήματα που έχουν τη διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης «σίγουρα τα βλέπουμε με πολύ θετικό βλέμμα στην τράπεζα».

«Ο αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι πλέον ώριμος για να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες και αυτό που αποκαλούμε γεωργία ακριβείας», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής επικοινωνίας Industry Disruptors Game Changers, Γιάννης Παπαδημητρίου και τόνισε ότι η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών θα δώσει στους αγρότες τη δυνατότητα να ασφαλίσουν ή και ακόμη να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους και μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading