Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και Υπουργείου Πολιτισμού για τα 59α Δημήτρια

Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και Υπουργείου Πολιτισμού για τα 59α Δημήτρια

Το μεσημέρι, στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για τα 59α Δημήτρια, που θα λάβουν χώρα από τις 19 Σεπτεμβρίου έως την 1 Νοεμβρίου, από τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί τη συνεργασία του δήμου με το υπουργείο για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του μακροχρόνιου πολιτιστικού θεσμού της Θεσσαλονίκης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την οργάνωση καλλιτεχνικών παραστάσεων, χρηματοδοτούμενων από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω τριών εποπτευόμενων φορέων: της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Αγγελούδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την υπουργό, τους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια αντιδημαρχία για τη σειρά εκδηλώσεων, όπως συναυλίες λόγιας μουσικής, όπερας, μουσικού θεάτρου, όπερας για παιδιά, χορού και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη.

«Πρόκειται για παραγωγές υψηλού επιπέδου, τις οποίες η Θεσσαλονίκη θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει για πρώτη φορά. Σε διάστημα δύο μηνών, σχεδιάσθηκαν και ορίσθηκαν αυτές οι δράσεις του φετινού φεστιβάλ Δημητρίων, για τις οποίες πραγματικά αισθάνομαι βαθιά υποχρεωμένος ως δημοτική αρχή και ευχαριστώ την κ. Μενδώνη», δήλωσε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη επισήμανε: «Αναμένουμε όλοι την εκκίνηση τον Σεπτέμβριο και τις επερχόμενες εκδηλώσεις. Είναι ιδιαίτερη χαρά για το υπουργείο Πολιτισμού που συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας της πόλης μέσω αυτού του θεσμού που έχει ιστορικό εύρος». Τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου με τον δήμο θα επεκταθεί για τα έτη 2024 -2026.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα φετινά Δημήτρια περιλαμβάνουν:

1.Εθνική Λυρική Σκηνή: Όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, Τραβιάτα, Λένα Πλάτωνος, Το αηδόνι του αυτοκράτορα, Σύγχρονη όπερα Pablo OrQz/Sergio Blanco, Συναυλία Τραγούδια για φωνή και πιάνο λόγιων Ελλήνων συνθετών, Συναυλία Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου… Επιλογές από τα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγραφή για ορχήστρα εποχής.

2. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Εναρκτήρια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA, Χορός «Πορτραίτα στη Διαφορετικότητα- Πολυπολιτισμικοί Χορευτικοί Διάλογοι», Συναυλία Ρεσιτάλ σύγχρονης ιαπωνικής μουσικής, Συναυλία του Aron Quartet από την Αυστρία σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα πιανίστα Χρήστο Μαράντο.

3. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Arpissima Έκθεση αρπών, Αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, Daniel Hope / Zurich Chamber Orchestra Mendelssohn Chamber Symphony 5 ή 6 Βeethoven Kreutzer Sonata, Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, Oros Ensemble Αφιέρωμα στον Oscar Ghiglia, Έκθεση και παρουσίαση του αρχείου του Γ. Μυλαράκη.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play