Pέντε ελληνικά πανεπιστήμια κι ένα ινδικό ρίχνουν μια σημαντική ματιά στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο που αναδύεται, «ακτινογραφώντας» τους βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς που θα διαδραματίσουν αναπόφευκτα κεντρικό ρόλο. «Καθώς ο πλανήτης μας υφίσταται βαθιές περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές, οι βαθιές κοινές ινδοευρωπαϊκές ρίζες στην Ιστορία παρέχουν το σταθερό έδαφος στο οποίο ο ευρωπαϊκός και ο ινδικός κόσμος μπορούν να αναπτυχθούν και να συναντηθούν», σημειώνουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ενόψει του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Τα ελληνικά και τα ινδικά πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την προώθηση τέτοιων συναντήσεων, οργανώνοντας μια σειρά συνεδρίων για τις ιστορικές και τρέχουσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, διερευνώντας συγκλίσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από το εμπόριο και τη φιλοσοφία έως τη γεωργία και την τεχνολογία.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Έδρα, Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, Νέο Δελχί, θα διοργανώσουν το 2ο πολυεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Ινδία και Ελλάδα: Ιστορία, Κοινωνία, Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στους ακόλουθους άξονες:
* Πολιτισμός και Τουρισμός
* Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Διπλωματία & Γεωπολιτική
* Πληροφορική, Τεχνολογία & Καινοτομία
* Επιχειρήσεις, Μηχανική, Γεωργία & Περιβάλλον.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο που φέρνει την Ινδία πιο κοντά στην Ελλάδα, τον μεσογειακό κόσμο και την ηπειρωτική Ευρώπη», σημειώνουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Το 2ο Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 2-6 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενούμε το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Greece and India: History, Society, Science & Entrepreneurship” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης. Το συνέδριο, ως συνέχεια του 1ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επιστημονικής συνεργασίας και πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας.