Σε εγρήγορση και εφησυχασμό, αλλά και ανάπτυξη συνεργειών- ώστε οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των οικονομιών τους, όχι μόνο να επιβιώσουν των συνεπειών του κορονοϊού, αλλά να πετύχουν στο στοίχημα της διεθνοποίησης και του ψηφιακού τους μετασχηματισμό, ενσωματώνοντας και καινοτομία- κάλεσαν εισηγητές του 2ου Balkan Forum που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ενότητας «Ο ρόλος της ΕΕ στην υποστήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα καταγραφούν «τεράστιες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν τα τρία μνημόνια ήταν γρίπη για τις ΜμΕ τότε ο covid-19 θα αποδειχθεί τουλάχιστον πνευμονία, αν δεν τις στείλει για διασωλήνωση».
Χαρακτηρίζοντας «δυσχερέστατο» το υγειονομικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δράσουν οι ΜμΕ, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» ενοποίησης επιχειρήσεων σε cluster, ώστε να πετύχουν τη διεθνοποίηση και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τόνισε πως «για να γίνει και αυτό, αλλά και για να επιβιώσουν οι ΜμΕ πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να ανοίξουν την στρόφιγγα για εξασφάλιση ρευστότητας».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, το 57% των ΜμΕ στην Ελλάδα απασχολούν από ένα έως και εννέα άτομα και πρόσθεσε ότι καλύπτουν το 87% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας, ενώ προσφέρουν σε προστιθέμενη αξία στην χώρα σε ποσοστό 79%.
Για τον νέο πτωχευτικό νόμο, τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα που έκαμψαν τις αντοχές τους και αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα “Early Warning Europe”, σημείωσε πως τα εργαλεία που προέκυψαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τις κρίσιμες αδυναμίες τους έγκαιρα και να τις διορθώσουν. Μάλιστα πρότεινε τα εργαλεία αυτά να χρησιμοποιηθούν και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Βαλκανίων συνολικά.
Για την αναπτυξιακή τράπεζα, σημείωσε ότι «δεν εξυπηρετεί το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε», λέγοντας «λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, προς τις συστημικές τράπεζες που δεν απελευθερώνουν πόρους για τις εταιρείες που τους έχουν ανάγκη».
Η ΕΕ υστερεί σε δαπάνες στην έρευνα και την καινοτομία
Μόλις στο 2,19% του ΑΕΠ ανέρχονται οι δαπάνες της ΕΕ σε έρευνα και καινοτομία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως Κίνα και ΗΠΑ ξεπερνά ακόμη και το 7%, ενώ σε Κορέα είναι στο 4,53% και την Ιαπωνία το 3,26%, επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, επιχειρηματίας. Υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια, όπου το εμπόριο με την Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά σε ποσοστό 73,2% την τελευταία 10ετία, τόνισε πως «ακόμη και για τις συνέργειες, αλλά και για την αύξηση εξαγωγών χρειάζεται καινοτομία».
Στην ΕΕ μόνο ένα 10% των επιχειρήσεων ενσωματώνουν και εφαρμόζουν σημαντικά στοιχεία καινοτομίας και έρευνας, κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία και υπογράμμισε την ανάγκη αφύπνισης και ανάπτυξης της ταχύτητας στους προαναφερόμενους τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε και στην έλλειψη δεξιοτήτων που θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να πετύχουν καινοτομία και σημείωσε ότι από το σύνολο των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια της χώρας, μόλις ένα ποσοστό 4% εμφανίζουν το προφίλ που χρειάζεται κάποιος στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης «όταν μάλιστα το 14% δεν φτάνει».
Κοινά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Βαλκάνιοι ΜμΕ
Θετικό, τόσο από πλευράς προγραμμάτων, όσο και κοινοτικών πόρων, χαρακτήρισε το ρόλο της ΕΕ για την προαγωγή της καινοτομίας και τη στήριξη των ΜμΕ στη Σερβία ο πρόεδρος SASME, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Σερβίας, Aleksandar Stevanovic, λέγοντας «οι παράλογοι κανονισμοί στη χώρα είναι που βάζουν φρένο στη διαδικασία».
Παραδεχόμενος ότι αν και με βραδύ ρυθμό, ωστόσο «βελτιώνεται η κατάσταση σε θέματα καινοτομίας στην Σερβία», επισήμανε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τις ΜμΕ και με την παροχή τεχνικής βοήθειας στις σερβικές επιχειρήσεις, ώστε να πετύχουν την εφαρμογή της καινοτομίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «αν και δεν είμαστε μέλος της ΕΕ ακόμη, ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στην ενιαία αγορά της».
Στο Μαυροβούνιο , οι απασχολούμενοι στις ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου στην χώρα, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Υπηρεσίας Εκπαίδευσης & Ποιότητας, δρ. Mladen Perazic. Στις ανάγκες των ΜμΕ στο Μαυροβούνιο, συμπεριέλαβε την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και στον αθέμιτο ανταγωνισμό, την υψηλή φορολογία και τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Χαρακτήρισε πολύτιμα για τη χώρα του τα εργαλεία και τα προγράμματα της ΕΕ για στήριξη των ΜμΕ ενώ στην Ρουμανία ο πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων, Florin Jianu, επισήμανε ότι οι ΜμΕ συνεισφέρουν σε ποσοστό 60% στο ΑΕΠ.Ο ίδιος τόνιαε ότι μόλις τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στη Ρουμανία εργάζονται ψηφιακά και υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεθνοποίησης σημείωσε ότι «η απάντηση βρίσκεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους». Το 2ο Balkan Forum ολοκληρώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών(Τομέας Μακεδονίας Θράκης).
Ε.Α.