Σύνοδος Θεσσαλονίκης 2025: Η αντίδραση της ΕΕ στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

Σύνοδος Θεσσαλονίκης 2025: Η αντίδραση της ΕΕ στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

Η Ευρώπη, μετά τα γεγονότα στη Διάσκεψη του Μονάχου και τον αποκλεισμό της ως εταίρου στις συνομιλίες από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ για ειρήνευση στην Ουκρανία, βρίσκεται μπροστά σε μία νέα δύσκολη πραγματικότητα. Ο κόσμος εισέρχεται σε μία νέα εποχή, συμφώνησαν οι ομιλητές στη θεματική ενότητα «Ένας κόσμος σε μετάβαση», του Thessaloniki Summit 2025, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του γραφείου του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, Σταύρος Τζίμας, συμμετείχαν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, η εκτελεστική διευθύντρια στο Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου Ινώ Αφεντούλη και ο καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Αθανάσιος Πλατιάς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης ή αν έχει χάσει οριστικά το τρένο. «Η Ευρώπη έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη, διότι δείγματα γραφής είχαμε πάρα πολύ καιρό τώρα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι διατεθειμένες πλέον να υπερασπιστούν την Ευρώπη όπως στο παρελθόν.

Εξέφρασε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης έχει καταρρεύσει μετά την επίθεση στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην αμυντική βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες», υπογράμμισε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ΕΕ να αντιδράσει και επισήμανε την αβεβαιότητα όσον αφορά το σκοπό της αντίδρασης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ενωμένη απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είναι ενωμένη ως προς βασικές επιλογές», δήλωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε έναν τελείως νέο κόσμο, όπου οι παλιές συντεταγμένες δεν ισχύουν πια. «Η Αμερική στρέφεται ενάντια στην τάξη που δημιούργησε», παρατήρησε, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ.

Η Ινώ Αφεντούλη τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις πλήττουν ένα ολόκληρο θεσμικό οικοδόμημα που ιδρύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ενώ ο Αθανάσιος Πλατιάς αναφέρθηκε στις πηγές αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.

«Η ισχύς είναι το κύριο νόμισμα της διεθνούς πολιτικής», κατέληξε, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερη ισχύ για να έχει λόγο στη διεθνή πολιτική.

Loading

Play