Συζήτηση για καινοτομία και προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα

Συζήτηση για καινοτομία και προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα

Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της γης θα είναι 10 δισ. και πρέπει να παράγει 50% περισσότερη τροφή, καλλιεργώντας τα ίδια στρέμματα. Κι αυτό για να διατηρήσουμε τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να τρέφεται σωστά, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Κ.Ν Ευθυμιάδης», σε μια συζήτηση που διοργανώθηκε στο ΕΤΒΑVIPEStudio, το τηλεοπτικό στούντιο στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Θέμα της συζήτησης ήταν «Η καινοτομία στα αγροτικά προϊόντα». Συνομιλήτρια του κ. Ευθυμιάδη ήταν η Σοφία Τσέτου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας «CACTUS», ενώ οικοδεσπότες τους ήταν η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Άννυ Ταπάσκου και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Γιώργος Αλοίμονος.

Λύση το πολλαπλασιαστικό υλικό

Κατά τον κ. Ευθυμιάδη, λύση στις νέες διατροφικές ανάγκες μπορεί να δοθεί από την αξιοποίηση του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις του πολλαπλασιαστικού υλικού. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό θα αναφέρω το παράδειγμα του βαμβακιού.”

Στην ερώτηση «αν από τη διαδικασία του πολλαπλασιαστή υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων;», ο κ. Ευθυμιάδης απάντησε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχουν. Όταν πριν από περίπου 20 χρόνια ξεκίνησε το θέμα των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, υπήρχαν ανησυχίες. Όμως σήμερα, το ερώτημα αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, λίγο άσκοπο.”

Η φύση λειτουργεί με μετάλλαξη

Ο κ. Ευθυμιάδης εξέφρασε επιφυλάξεις για τους αρχαίους σπόρους, λέγοντας ότι «η αρνητική αντιμετώπιση για τα μεταλλαγμένα ήταν λάθος, καθώς στη φύση συμβαίνουν συνέχεια μεταλλάξεις.”

Το «διψασμένο» βαμβάκι

Η συζήτηση έφτασε στο θέμα του βαμβακιού και ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε: «Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι απαιτείται η αντικατάσταση του φυσικού βαμβακιού από συνθετικό. Νερό έχουμε και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε.»

Αγροτικά προϊόντα και καινοτομία

Η κ. Τσέτου από τη μεριά της, ανέφερε ότι «η καινοτομία είναι κάτι που σίγουρα υπάρχει και θα υπάρχει. Αντικείμενο είναι η απλούστευση των διαδικασιών για σωστές μελέτες και αναλύσεις.”

Τεχνητή νοημοσύνη και γεωργία

Η κ. Τσέτου τόνισε ότι «ναι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό οι υπάλληλοι να την χρησιμοποιήσουν χωρίς φόβο.”

Ο κ. Ευθυμιάδης συμπλήρωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.”

©

Loading

Play