Συζήτηση για την εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου “Ν. Πουλαντζάς”

Συζήτηση για την εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου “Ν. Πουλαντζάς”

“Το ερώτημα είναι πως θα αξιοποιήσουμε την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκροτήσουμε ένα πειστικό, εναλλακτικό, αριστερό, προοδευτικό δημοκρατικό πρόγραμμα στις ρωγμές που αφήνουν πειθαρχικές εξουσίες της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και ένα πρόγραμμα που θα αποσκοπεί στο να διευρύνει αυτές τις ρωγμές, άρα να διευρύνει τα όρια του εφικτού”, τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”.
“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτική στα διάκενα, στις ρωγμές και αυτό εξηγεί και τις όποιες αντιφάσεις υπήρξαν”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος στη συζήτηση που έγινε με αφορμή το βιβλίο του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα τις εμπειρίες από μια αριστερή διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε “τεράστια πολιτική ανατροπή” την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, είπε ότι η κυβέρνηση “κέρδισε πάρα πολλά” με τη διαπραγμάτευση που έκανε τότε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα είχε βγει ακόμα η Ελλάδα από τα μνημόνια αν δεν είχε υπάρξει εκείνη η διαπραγμάτευση.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιβλίο του παριστάμενου Αριστείδη Μπαλτά και ξεχώρισε δύο γεγονότα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα μείνουν, όπως είπε, στην ιστορία. Το ένα είναι το “τιτάνιο έργο” της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και το δεύτερο η “βελτίωση” της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ένιωθε ¨εθνική ταπείνωση” όταν ως υπουργός ήθελε να καταθέσει ένα νομοσχέδιο, λόγω των συνεχών ελέγχων από την πλευρά των θεσμών, εγκρίσεων και διορθώσεων, κάτι που δεν συμβαίνει, όπως είπε, με τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Σχετικά με τον διάλογο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως προτιμά έναν άλλο όρο που θα δείχνει κάτι πιο ριζοσπαστικό και τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του κόμματος στη βάση των ανθρώπινων σχέσεων με παράλληλη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να μπορεί το ένα να αντικαταστήσει το άλλο.
Στη μεταρρύθμιση που έκανε στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με δεδομένες της μνημονιακές δυσκολίες αναφέρθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Όπως επισήμανε με το που ανέλαβε τα υπουργικά της καθήκοντα  επικέντρωσε την προσπάθεια στο να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και να δώσει λύσεις, καθώς και να “ξηλώσει τα δίκτυα της διαφθοράς και της διαπλοκής”.
Για το βιβλίο του κ. Μπαλτά είπε ότι είναι “μια μακροσκελής εισήγηση σε ένα προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, στη Βόρεια Χαλκιδική, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για το κίνημα κατά της επένδυσης Χρυσού στις Σκουριές και τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά το 2015.
Προεκλογικά, είπε, το “κίνημα των Σκουριών” είχε την πλήρη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τρεις φορές την περιοχή. Όταν έγινε πρωθυπουργός δεν κατάφεραν να τον συναντήσουν ενώ είχαν συχνές επαφές με υπουργούς, “χωρίς, όμως, αποτέλεσμα”.
“Το μόνο ουσιαστικά θετικό μέτρο ήταν η “απόφαση Σκουρλέτη” που έβαλε φρένο στο υποέργο της επένδυσης Χρυσού στις Σκουριές, ενώ στα άλλα υποέργα συνεχίζονταν οι εργασίες”, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
“Το “κίνημα των Σκουριών” αισθάνεται εγκαταλειμμένο και ότι χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά”, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και μίλησε για “διάρρηξη” των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κινήματα ύστερα από την άνοδο του στην εξουσία.
Άσκησε κριτική και για την ΕΡΤ, λέγοντας ότι “δεν λειτούργησε ως δημόσια τηλεόραση και μετά την επαναλειτουργία της το 2015”.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι πολύ σημαντικά όσα είπε για την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρέπει να δοθεί προσοχή, γιατί περιγράφουν τις δυσκολίες, τα διλήμματα και ενδεχομένως τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά. Ίσως και να γίνει ειδική εκδήλωση για το θέμα, επειδή υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες και πολλά νομικά ζητήματα.
Την εκδήλωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, άνοιξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου “Ν. Πουλαντζάς”, Μιχάλης Μπαρτσίδης.

Νίκος Ρούμπος 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading