Τα «έξυπνα» νοσοκομεία του μέλλοντος σχεδιάζονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τα «έξυπνα» νοσοκομεία του μέλλοντος σχεδιάζονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Στον σχεδιασμό του «έξυπνου» νοσοκομείου του μέλλοντο,ς που θα βασίζεται στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, συνέβαλαν  το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού έργου HosmartAI. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού συστήματος υγείας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής αποτέλεσαν τον στόχο  του HosmartAI  το οποίο  αναπτύχθηκε  στο διάστημα 2021-2024 με τη συμμετοχή  25 εταίρων από 12 χώρες και χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. 

Επιστημονικά υπεύθυνοι του ΗosmartAI στο ΑΠΘ ήταν οι καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής Παναγιώτης Μπαμίδης και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του HosmartAI παρουσιάστηκε το έργο και η πλατφόρμα του HosmartAI από τον δρ Θανάση Πουλακίδα . 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις ψηφιακής υγείας και συγκεκριμένα τέσσερα κλινικά συστήματα που βασίστηκαν στη τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκαν προκειμένου να στηρίξουν ιατρούς στη λήψη αποφάσεων. Το ένα από αυτά είναι ένα σύστημα ανίχνευσης της αρτηριακής στένωσης που ξεπερνά το 50%, το οποίο βασίστηκε σε μοντέλα μηχανικής μάθησης με τη χρήση δεδομένων από 500 ασθενείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ . Με μοντέλα μηχανικής μάθησης που βασίστηκε σε δεδομένα από 947 έγκυες που παρακολουθούνταν στο Ιπποκράτειο αναπτύχθηκε σύστημα πρόβλεψης πρόωρου τοκετού στοχεύοντας να δώσει τη δυνατότητα δράσης για την αποτροπή του. Τα δύο αυτά συστήματα παρουσιάστηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ δρ Εμμανουήλ Ρήγα.

Τα άλλα δύο συστήματα που παρουσιάστηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΑΧΕΠΑ, Γεώργιο Αποστολίδη ,αναπτύχθηκαν βασιζόμενα στην τεχνητή νοημοσύνη και αφορούν την ανίχνευση παθολογικών ευρημάτων του λεπτού εντέρου και την αξιολόγηση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

A.Φ 
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading