Τριάντα και πλέον υπάλληλοι στον τομέα της πληροφορικής, διαχειρίζονται και προστατεύουν με πλήρη μυστικότητα τα «χρυσά» δεδομένα εταιρειών, παγκόσμιων κολοσσών, μεταξύ των οποίων είναι η BMW, η DHL, η Adidas, η Lufthansa, ακόμα και υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για την εταιρία «Noris M.I.K.E.», θυγατρική της γερμανικής «Νoris Νetwork AG», η οποία δραστηριοποιείται από το 2016, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
«Με τους όρους IT outsourcing, υπηρεσίες Cloud και Δικτύων & Ασφάλειας να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας, η αλήθεια είναι πως μας είναι πιο εύκολο πια να εξηγούμε τι κάνουμε εδώ», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», από τη Νυρεμβέργη, ο Στέλιος Γκίκας, διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας.
Όπως λέει, το 2016 πήρε την απόφαση να στήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα που διαχειρίζεται τα δεδομένα πελατών απ’ όλο τον κόσμο. Δεδομένα κρίσιμα για εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικότατους τομείς, όπως εκείνους των τραπεζών, της φαρμακοβιομηχανίας, των αερομεταφορών, αλλά και της κατασκευής αυτοκινήτων, από «φίρμες» γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης
Η «δίψα» για ειδικούς στην πληροφορική, το άνοιγμα σε όλο τον κόσμο της αγοράς, της υπεργολαβίας των υπηρεσιών πληροφορικής (IT outsourcing), αλλά και αυτό που όλοι πλέον αναφέρουν ως «αποθήκη μας στα σύννεφα», τις υπηρεσίες Cloud δηλαδή, έδωσαν στον κ. Γκίκα την ιδέα να προτείνει στα στελέχη της γερμανικής μητρικής εταιρείας, στην οποία εργαζόταν στη Γερμανία, τη δημιουργία της «ομάδας της Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Γκίκας, ειδικός στην πληροφορική, όπως εξηγεί, άκουγε συχνά για το brain drain της χώρας καταγωγής των γονέων του και τόλμησε: «To ίδιο πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις χώρες υπάρχει και στη Γερμανία, υπάρχει σημαντική έλλειψη σε στελέχη του χώρου της πληροφορικής. Έτσι, με την κατάλληλη ευκαιρία πρότεινα ως μια χώρα στη οποία μπορούσαμε να βρούμε στελέχη, την Ελλάδα και ως πόλη συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη. Τόνισα πως στην Ελλάδα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς», τονίζει ο κ. Γκίκας. Υπογραμμίζει ότι μέσα σε τρία χρόνια οι θέσεις εργασίας που προσφέρθηκαν στην αγορά της πόλης, σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εκτοξεύτηκαν και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι προοπτικές είναι θετικότατες.
Οι Έλληνες προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων (administrators) συνεργάζονται στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, το οποίο προσαρμόζεται ειδικά στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης που μπορεί να έχει έδρα σε όλο τον πλανήτη. «Στόχος στη βιομηχανία των data-centers είναι για μια εταιρεία να αυξήσει την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Ουσιαστικά κάποιος μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα δεδομένα του να βρίσκονται αλλού. Φανταστείτε πως το “ κλειδί” με το οποίο ανοίγετε το αυτοκίνητό σας από απόσταση σε ένα πάρκινγκ στο Μόναχο μπορεί να “ παίρνει” δεδομένα, που βρίσκονται σ’ ένα data-center πολλά χιλιόμετρα μακριά, τα οποία όμως διαχειρίζεται ένας προγραμματιστής στην ανατολική Θεσσαλονίκη!», αναφέρει ο κ. Γκίκας.
Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μεγέθυνση του αποτυπώματος της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη είναι άμεσος στόχος. «Σήμερα, περί τα 30 άτομα εργάζονται στη Θεσσαλονίκη για εμάς, αναζητούμε όμως πάντα και διαρκώς νέους επιστήμονες από την πόλη και όχι μόνο. Εδώ υπάρχει το ΑΠΘ, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας -και όχι μόνο- και τα ταλέντα είναι πάντα σε ζήτηση. Και ναι, η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει έδαφος για να “ γεννηθούν” πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό», καταλήγει ο διευθυντής της θυγατρικής του γερμανικού τεχνολογικού κολοσσού στον χώρο του IT outsourcing και των data- centers.
Κυριακίδης Σωτήρης