Το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής, ενώ στη χώρα μας τα τροχαία ευθύνονται για το 75-80 % του συνόλου των τραυματισμών από διάφορα αίτια. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω τραύματος μπορούν να αποφευχθούν με τη λειτουργία ενός οργανωμένου εθνικού συστήματος τραύματος. Ένα βήμα για τη δημιουργία εθνικού συστήματος, που προβλέπει δημιουργία Κέντρων Τραύματος επιπέδου Ι σε 17 νοσοκομεία της χώρας και σε δύο Παιδιατρικά, καθώς και αναβάθμιση αιθουσών αναζωογόνησης, αποτέλεσε η ψήφιση νόμου τον Ιανουάριο του 2025.
Η σημασία της μεταρρύθμισης τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου Τραύματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της ομάδας τραύματος του πανεπιστημίου Harvard και του 1ου Forum Τραύματος χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώθηκε ότι για την επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης κρίνεται αναγκαία η στελέχωση και η εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και η λειτουργική διασύνδεση των επαρχιακών νοσοκομείων με τα Κέντρα Τραύματος επιπέδου Ι.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, Παντελής Βασιλείου, οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος έγιναν το 1992, και τώρα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκινά η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αίθουσες αναζωογόνησης στα ΤΕΠ, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τη διαχείριση του κρίσιμου τραυματία. Μία πρότυπη αίθουσα έχει δημιουργηθεί στο Ασκληπιείο Βούλας, ενόψει της αναβάθμισης 60 νοσοκομείων της επικράτειας με 207 κλίνες αναζωογόνησης.
Ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ελικοπτέρων, που θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν κριτήρια απειλής ζωής, με κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα επαρχιακά δευτεροβάθμια νοσοκομεία θα είναι Κέντρα Τραύματος επιπέδου II. Η μετάβαση από το καθεστώς προχειρότητας σε καθορισμένα πρωτόκολλα παραπομπής είναι αναγκαία για τη σωστή διαχείριση των βαριά τραυματισμένων.
Τόνισε επίσης ότι σε πρώτη φάση πρέπει να λειτουργήσουν ομάδες τραύματος με εμπειρογνώμονες στη διαχείριση τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένων επειγοντολόγων και αναισθησιολόγων. Οι ομάδες θα έχουν την ευθύνη συζήτησης περιστατικών και διόρθωσης λαθών με σκοπό την αξιολόγηση του συστήματος από την Εθνική Επιτροπή Τραύματος.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, είναι σημαντική για την στελέχωση των Κέντρων Τραύματος, με πρακτική στο Κέντρο Τραύματος της Baragwanath στο Γιοχάνεσμπουργκ, που διαθέτει την μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, προβλέπονται έξι βάσεις ελικοπτέρων για την πρωτογενή διάσωση, με σχεδιασμό ώστε ο τραυματίας να κατευθύνεται στην καταλληλότερη υγειονομική δομή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ