«Ακόμη πονάει το σώμα μου από το ξύλο που έχω φάει και η ψυχή μου από τους εξευτελισμούς που έχω υποστεί. Η μεγαλύτερη κακοποίηση που έχω υποστεί ήταν η εγκατάλειψή μου στα ιδρύματα από τη μάνα μου, αυτό το τραύμα δεν το άντεξα ούτε τότε, ούτε τώρα», δήλωσε ο Αργύρης Ολοκτσίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αναφερόμενος στην σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη για 13 χρόνια σε δύο ορφανοτροφεία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Justice Initiative: Η ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της κακοποίησης των παιδιών σε συνεργασία με το Justice Initiative Greece, το Terre des hommes Hellas και το Δίκτυο Αναδόχων γονέων και εθελοντών.
Ο κ. Ολοκτσίδης εξήγησε ότι η τέχνη, και ειδικότερα η συγγραφή, τον βοήθησαν να επιβιώσει μέσα στα ιδρύματα όπου τον άφησε η μητέρα του, χήρα με 7 παιδιά. «Κατανοώ με το νου την μάνα μου που αναγκάστηκε να βάλει τρία παιδιά της σε ορφανοτροφεία αλλά το μικρό παιδί μέσα μου δεν μπορεί να την καταλάβει», πρόσθεσε, ενώ η 82χρονη Αλεξάνδρα Μπαφατάκη, μια άλλη επιβιώσασα παιδικής κακοποίησης, μίλησε για τον τρόμο που ένιωθε όταν η διευθύντρια του ορφανοτροφείου φώναζε το όνομά της.
Καμία βοήθεια στους καταγγέλλοντες
Στοιχεία από την έρευνα «Our voice», που είναι σε εξέλιξη σε 29 χώρες με συμμετοχή ατόμων που υπέστησαν κακοποίηση, παρουσίασε η Νίνα Βαράμεν-Βαλκόμεν από την οργάνωση Protect Children και ψυχοθεραπεύτρια στην Interpol, αναφερόμενη σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 1100 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία αποκάλυψαν την κακοποίηση που υπέστησαν στην ηλικία των 45-54 χρόνων, με την κακοποίηση στην παιδική ηλικία να παραμένει ταμπού για τους άνδρες.
«Περισσότεροι από το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν πριν από τα 10 τους χρόνια, με θύτες συνήθως άνδρες άνω των 35 ετών από το κοντινό περιβάλλον του παιδιού», δήλωσε η κ. Βαλκόμεν, υπογραμμίζοντας ότι τα θύματα δεν βοήθησαν από κανέναν όταν αποκάλυψαν τη κακοποίηση.
Η άνιση κατάσταση στα θέματα κακοποίησης είναι κοινή στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. «Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την παιδική κακοποίηση είναι να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από αυτό το φαινόμενο», τόνισε η Αγγελική Βεργίτση από τον οργανισμό Justice Initiative.
Έλλειψη διασύνδεσης κοινωνικών υπηρεσιών
Η πρόεδρος του Δικτύου αναδόχων γονέων και εθελοντών, Ελένη Γεώργαρου, αναφέρθηκε στην έλλειψη διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών αναφορικά με την κακοποίηση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό σύστημα παρακολούθησης τέτοιων περιστατικών. Παράλληλα, η ‘Αννα Γεωργιάδου, κοινωνική λειτουργός, τόνισε την ανάγκη για μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι μια σωστά ενημερωμένη γενιά θα είναι λιγότερο πιθανό να πέσει θύμα κακοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκτέθηκαν πορτρέτα από το έργο «SHAME – Ευρωπαϊκές Ιστορίες», μιας συλλογής 100 πορτραίτων ενηλίκων θυμάτων παιδικής κακοποίησης από όλη την Ευρώπη, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η «Justice Initiative» είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2021, με σκοπό τη δικαίωση θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Διαθέτει 14 εθνικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη, με ένα από αυτά να βρίσκεται στην Ελλάδα.