Τα ξενοδοχεία ηγούνται στις επενδύσεις ακινήτων

Τα ξενοδοχεία ηγούνται στις επενδύσεις ακινήτων

Πρωταγωνιστές στη ζήτηση ακινήτων είναι τα ξενοδοχεία και μάλιστα όχι μόνο στις δημοφιλείς και πολύ γνωστές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας που είναι λιγότερο γνωστά στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ξενοδοχεία γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς τόσο το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, όσο και η ανοδική πορεία του τουρισμού λειτουργούν ευνοϊκά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνολικά τα ξενοδοχεία της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας) από το 2020 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 10.000, ενώ το 2024 σημειώθηκε αύξηση 5,4% στα ξενοδοχεία 5 αστέρων συγκριτικά με το 2023 και 2,8% στα 4 αστέρων αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Σικαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων και Πρόεδρος της Επιτροπής του Real Estate & Development του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, στην αγορά υπάρχει ενδιαφέρον για ώριμα έργα που είναι σε λειτουργία, για ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, είτε βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη ξενοδοχείων από την αρχή, εφόσον υπάρχει ήδη σχεδιασμός, οι σχετικές άδειες και το επιχειρηματικό πλάνο.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετίζεται με τη γενικότερη οικονομική σταθερότητα που υπάρχει και ειδικά μετά τον COVID, τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας μοιάζουν σταθερά και ελκυστικά, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν. Στα ξενοδοχεία τις περισσότερες φορές άλλος είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος το λειτουργεί, επομένως υπάρχει ενδιαφέρον και από επενδυτές και από operators» σημειώνει ο κ. Σικαλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σικαλίδη, εκτός από τις γνωστές περιοχές (Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος κτλ.), παρατηρείται ενδιαφέρον και για λιγότερο γνωστές περιοχές στο εξωτερικό, όπως νησιά με ειδική χροιά, η Πελοπόννησος και άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως παραθαλάσσια, και αυτό αφορά και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η επιλογή για την αγορά γίνεται πολύ επιλεκτικά και προσεκτικά, καθώς αγοράζουν ακίνητα που ξέρουν ότι θα τους φέρουν αποτέλεσμα. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για resorts, city hotels και business hotels. Τα city hotels αφορούν κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Σικαλίδης.

Όπως επίσης υπογραμμίζει ο ίδιος, σύμφωνα με το πρόσφατο Property Market Outlook του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, «τα ξενοδοχεία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλα τα assets και φαίνεται πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ξενοδοχειακό προορισμό. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτό που μας λείπει και χρειαζόμαστε είναι περισσότερη ποιότητα, δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες, προσβασιμότητα, καλύτερες παροχές και συνολική εμπειρία.»

Για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως για ακίνητα άνω των 50 κλινών, μίλησε και ο Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων. «Το ενδιαφέρον αυτό μετατοπίζεται και σε άλλους προορισμούς, όπως στην Κρήτη, γιατί έχει τη μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, αλλά και στην ενδοχώρα, κυρίως στην Πελοπόννησο, την περιοχή της Μεσσηνίας και του Μυστρά, όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση επισκεψιμότητας».

«Τα νησιά παραμένουν σταθερά στο κέντρο του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές, αλλά πλέον σε κάποια νησιά όπως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, η ζήτηση αφορά ακόμα μεγαλύτερα τουριστικά καταλύματα. Γενικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά μεγάλα ξενοδοχεία από μεγάλα επενδυτικά funds, αλλά και family offices. Προτεραιότητά τους είναι να αγοράσουν ένα ξενοδοχείο και να το αναβαθμίσουν» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Η Αθήνα είναι ένας προορισμός με μεγάλη δυναμική και προοπτικές, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού, Ευγένιο Βασιλικό, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα brands για την Αττική. “Αυτό είναι θετικό, γιατί αφορά περισσότερο franchise agreements, σημειώνονται όμως και αγοραπωλησίες. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, και θα υπάρξει κίνδυνος να ζήσουμε καταστάσεις που βιώσαμε στο παρελθόν. Αν παρουσιαστεί νέα οικονομική κρίση, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη λόγω της αυξημένης προσφοράς”, τόνισε ο κ. Βασιλικός.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθούν οι γενικότερες επενδύσεις που γίνονται σε καταλύματα, κάτι που πρέπει να δούμε μέχρι πού το θέλουμε και κατά πόσο το θέλουμε.

Loading

Play