Τάνια Κιουμουρτζίδου: «Η αγκαλιά αυτών των παιδιών, μας δίνει πολλά… »

Είναι η δεύτερη ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση η οποία υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πριν λίγες ημέρες. Ήταν σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -που αρχικά είχε προταθεί ως ιδέα από την κ. Τάνια Κιουμουρτζίδου- και αγκαλιάστηκε πρόθυμα από τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Μουσείου, καθώς και την στήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η δράση αυτή αφορούσε ένα πολύ αγαπητό κομμάτι του μαθητικού κοινού. Τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου επισκέφτηκαν το Μουσείο, ενημερώθηκαν για τον ρόλο του και για τις ιστορίες που μας διηγούνται τα εκθέματά του και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της Πανδημίας”, με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου κ. Χάρη Τσούγγαρη.

propoli

Τα παιδιά ταξίδεψαν στον χρόνο και βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη του έτους 165 μ.Χ., όπου γνώρισαν τους κατοίκους της πόλης και έζησαν το ξέσπασμα μιας φονικής επιδημίας, του “λοιμού των Αντωνίνων”! Μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες, εντόπισαν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου τον πρώτο ασθενή και τις επαφές του, έμαθαν για την καθημερινή ζωή στην πόλη και γνώρισαν το θέατρο και το στάδιό της.
Αμέσως μετά, πήραν μέρος σε ένα ιδιαίτερο βιωματικό εργαστήριο νομισματοκοπίας στην αυλή του Μουσείου και κατασκεύασαν (με κόπο και κέφι) τα προσωπικά τους νομίσματα, αντίγραφα των ασημένιων νομισμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα νομίσματα ψήθηκαν για λίγο, ώστε να στερεοποιηθούν, και στο τέλος δόθηκαν στους μικρούς δημιουργούς τους ως αναμνηστικά μιας ξεχωριστής επίσκεψης.

Όπως μας δήλωσε η κ. Τάνια Κιουμουρτζίδου: «Κάποια παιδιά στερούνται στιγμές οικογενειακής θαλπωρής και φροντίδας. Κοινωνός και εγώ αυτής της δράσης, ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση από τις αγκαλιές αυτών των παιδιών, μας δίνουν πολλά. Είναι γνωστό πως η αγκαλιά είναι μια απλή κίνηση που όμως προσφέρει απίστευτα οφέλη. Μια αγκαλιά μεταφέρει ενέργεια, «ανεβάζει» τα συναισθήματα, μπορεί να λειτουργήσει και ως «φάρμακο» για ορισμένους ανθρώπους, απομακρύνει το στρες και την μοναξιά, ισχυροποιεί μια σχέση (γονική, φιλική). Αυτά τα μικρά παιδιά, μας χάρισαν απλόχερα και ανιδιοτελώς όλα τα παραπάνω. Τι άλλο να ζητήσεις….. Υποκλίνομαι στο θεάρεστο έργο που κάνουν οι άνθρωποι του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου…..

»Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολόγο Χάρη Τσούγγαρη. Και για την στήριξη το Thessaloniki Travel. Στα τεχνικά ζητήματα ήταν σημαντική η βοήθεια που προσέφερε ο εργατοτεχνίτης του Μουσείου, κ. Στέλιος Καραμπίκας.»

Δείτε επίσης: Διαμαρτυρία φοιτητών στο ΑΠΘ: «Ο νέος νόμος πλαίσιο δημιουργεί πτυχία -“διαβατήρια” για την ανεργία»

Loading