Τάνια Κιουμουρτζίδου στο Politic.gr: «Οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη για πολλά πράγματα»

Η Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μία γυναίκα από αυτές που θαυμάζεις. Μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη, αλλά ταυτόχρονα ένα άτομο με πλούσια κοινωνική δράση και διάθεση προσφοράς στο συνάνθρωπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΛΙΔΗ

Τη συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της για πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Για τις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για το πλήθος πολιτιστικών και φιλανθρωπικών συλλόγων, στους οποίους αποτελεί μέλος.

propoli

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

– Είστε μία εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά, παρά τη δεδομένη πίεση χρόνου λόγω της παραπάνω διπλής ιδιότητας;

«Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα είδος εθελοντισμού, όταν μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και δεν υπάρχουν οικονομικές απολαβές στην συντριπτική πλειοψηφία. Ο όρος εθελοντισμός με αντιπροσωπεύει απόλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Η δύναμη του εθελοντισμού στις κοινωνίες των πολιτών είναι ένας τρόπος παρέμβασης των ενεργών πολιτών που μάχονται, διεκδικούν, οραματίζονται και πετυχαίνουν στην κοινωνία. Με όλα τα παραπάνω  αφορμή έγινε η ενασχόληση με τα κοινά, αισθάνομαι ότι προσφέρω, αγωνίζομαι γίνομαι πιο παρεμβατική, ουσιαστική, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για το συνάνθρωπο».

– Είστε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Κέντρο Πολιτισμού ήταν ιδιαίτερα ενεργό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις δράσεις του;

«Πραγματικά ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει δυναμικά να παράγει πολιτισμό. Αυτό το καταφέραμε μέσα από μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων. Ίσως η μοναδική δύναμη και σωτήρια λύση που μας δίνει το live streaming. Μέσα από το live streaming αποκτήσαμε πρόσβαση στον Πολιτισμό. Γίναμε μια μεγάλη παρέα από Πάτρα, Αθήνα, Ηράκλειο, Δράμα, Γιαννιτσά, Πολύγυρο, Κιλκίς, Λονδίνο, Γερμανία, Ζυρίχη, Σουηδία, ΗΠΑ. Αυτό που εισπράττουμε από το κοινό είναι ότι έχει ανάγκη για ψυχαγωγία περισσότερα από ποτέ.

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 live stream μεταδόσεις, με μουσικές συναυλίες, αφιερώματα, ποιητικές, θεατρικές βραδιές. Το κάθε live streaming ήταν αφιερωμένο και υποστήριζε μια κοινωνική δομή, ένα Ορφανοτροφείο, ένα Σύλλογο ΑΜΕΑ, Καρκινοπαθών, μια ομάδα, σεισμόπληκτους. Από την πλευρά μου πρότεινα αντί εισιτήριου το κοινό να στηρίξει τις δομές με κατάθεση οποιοδήποτε ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό της συγκεκριμένης δομής.

Θέλησα να δώσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, στηρίζοντας τοπικά και περιφερειακά σωματεία που αν και επλήγησαν, συνεχίζουν και παράγουν εξαιρετικό κοινωνικό έργο. Προσπάθησα να εντάξω όσο πιο πολλά Σωματεία μπορούσαμε και φυσικά να ενισχύσουμε τοπικούς καλλιτέχνες. Αυτό που εισπράξαμε από αυτά τα σωματεία, όπως χαρακτηριστικά μου είπαν, είναι η εξωστρέφεια και πως με αυτό τον τρόπο τους μάθανε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μου λέγανε συνεχώς ότι είναι σημαντικό και πάνω από όλα ότι τους νοιαστήκαμε τέτοιες δύσκολες στιγμές».

Κάποια από τα σωματεία που έχουν ήδη στηριχθεί είναι: Λάμψη, Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Παιδικά χωριά SOS, Στοργή, Αρωγοί του Ιδρύματος Άγιος Δημήτριος, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντιος¨, Μ.Α.Ζ.Ι, Παιδικά Όνειρα, Μέριμνα ΜΑμΑ Βέροιας.

Επίσης εν μέσω πανδημίας πραγματοποίησα στον Κύκλο Ομιλιών Ψυχολογική Ενδυνάμωση δυο ομιλίες με τον εξαιρετικό ομιλητή ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή -συγγραφέα Ιάκωβο Μαρτίδη».

«Θα είμαι περήφανη όταν δω άλλες οικογένειες να ζουν κι αυτές πλέον περήφανα»

Η διάθεση προσφοράς σας στο συνάνθρωπο φαίνεται και μέσα από την οργάνωση διαμοιρασμού τροφίμων σε άπορες οικογένειες εν μέσω πανδημίας. Φαντάζομαι ότι θα νιώθετε ιδιαίτερα περήφανη για αυτή την πρωτοβουλία.

«Αν και είμαι φύση αισιόδοξο άτομο, δυστυχώς η απάντησή μου ίσως σας απογοητεύσει! Μέσα από κοινές δράσεις και προσπάθειες, θέλω και εγώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία ισότητας και αξιοπρέπειας. Ναι, τότε ίσως νιώσω υπερήφανη, αφού θα δω ανθρώπους χωρίς φτώχεια. Θα είμαι περήφανη όταν δω άλλες οικογένειες να ζουν κι αυτές πλέον περήφανα! Η προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους για μένα είναι υποχρέωσή μας και όχι άπλα μια επιλογή».

– Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων σας, είστε μέλος σε πλήθος πολιτιστικών, αλλά και φιλανθρωπικών συλλόγων. Με ποιον από αυτούς τους φορείς έχετε τη μεγαλύτερη ευαισθησία ή το μεγαλύτερο δέσιμο;

«Δε θέλω να αδικήσω κανένα σύλλογο, άλλωστε ήταν επιλογή μου να είμαι μέλος σε αρκετούς και να συνεισφέρω με όποιο τρόπο μπορώ.  Αλλά το μεγαλύτερο δέσιμο ή ευαισθησία εάν θέλετε, έχω με τους συλλόγους που ασχολούνται  με άτομα με αναπηρία, με παιδιά που μάχονται με τον καρκίνο, με ορφανοτροφεία, με το καρκίνο του μαστού, με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, με τους πολιτιστικούς χορευτικούς που μεταλαμπαδεύουν στη νεολαία μας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδα μας και με αθλητικούς. Όπως σας ανέφερα και πιο πάνω γι’ αυτό προσπάθησα στις δράσεις τις διαδικτυακές με το Κέντρο Πολιτισμού να εντάξω όσα πιο πολλά σωματεία και να τα βοηθήσω που αν και επλήγησαν, συνεχίζουν και παράγουν εξαιρετικό κοινωνικό έργο».

«Τελικός μου στόχος δεν είναι ο θώκος, αλλά η προσφορά»

– Είστε διατεθειμένη να θέσετε υποψηφιότητα και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Θεωρώ ότι η κίνησή μου δεν ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά ήθελα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο . Η προηγούμενη τετραετία σηματοδοτήθηκε από σημαντικές δράσεις που έγιναν με πρωτοβουλία μου. Θέλω το ίδιο ακριβώς έργο να συνεχίσω γιατί ο αγώνας ποτέ δεν τελειώνει και αλίμονο εάν ένας θώκος είναι ο τελικός στόχος, η προσφορά είναι».

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στη σύγχρονη γυναίκα της εποχής μας;

«Η σύγχρονη γυναίκα καταλαβαίνει πως η λογική, η αποφασιστικότητα και η δύναμη είναι γυναικεία χαρίσματα, ακριβώς όπως η διαίσθηση και ο συναισθηματισμός. Εκτιμάει και αξιοποιεί όλες τις αρετές της. Η γυναίκα εξελίχθηκε, εξελίσσεται και συνεχίζει ακάθεκτη να προχωρά μπροστά… Μόνο μπροστά. Η σημερινή γυναίκα προχωρά με τέτοιους ρυθμούς, που έφτασε πλέον τον άντρα αλλά και τον… ξεπερνά αρκετές φορές.

Η γυναίκα κέρδισε ήδη σκληρές μάχες… αλλά όχι τον πόλεμο. Όχι με κάποιον εχθρό αλλά με τον ίδιο της τον εαυτό. Πέτυχε και κατέκτησε «πύρρειες νίκες» με τεράστιες απώλειες, σε καθημερινούς αγώνες στην εργασία, την οικογένεια και τη μητρότητα, στις σχέσεις, στην κοινωνία, την αποδοχή της. Στην πατρίδα μας ο «πρώτος» πολίτης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι γυναίκα.

Η σημερινή γυναίκα είναι περισσότερο δυναμική , δραστήρια, εκτυφλωτική, αισιόδοξη. Έχει αυτοπεποίθηση, νιώθει περισσότερο δυνατή, αγαπά πιο πολύ τον εαυτό της, έχει διάθεση να παλέψει για ότι δικαιούται και ότι της ανήκει. Η γυναίκα συμμετέχει στα κοινά, τον πολιτισμό, επιστήμη, πολιτική, αγωνίζεται με λύσσα να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος, λιγότερο βίαιος, με περισσότερη δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Να συνεχίσουμε όλες μας με αισιοδοξία, δύναμη και με το κεφάλι ψηλά. Έχουμε τη δύναμη οι γυναίκες για πολλά πράγματα, αρκεί να το πιστεύουμε».

– Στο παρελθόν έχετε κάνει πλήθος δράσεων θέλετε να μας πείτε κάποιες που ξεχωρίζεται ή σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο;;

«Επειδή όλες ήταν με πρωτοβουλία οι δράσεις και τις θεωρώ παιδιά μου και όπως η μάνα δεν ξεχωρίζει κανένα από τα παιδιά της το ίδιο δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία και θα ας μου επιτραπεί να τις αναφέρω επιγραμματικά:

– “Παιδικές ψυχές στα Πάρκα”

– “Από τη δωρεά οργάνων στην μεταμόσχευση”

– “Μαθήματα διατροφής μέσα από διαδραστικό παιχνίδι με παιδιά του Νηπιαγωγείου”

– “Οι κρίσεις στην ζωή και οι λύσεις μέσω Εναλλακτικών προσεγγίσεων”

– “Η Διατροφή στην Νηστεία”

– “Εκπαιδευτικό σύστημα – πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και διέξοδοι μετά το Λύκειο”

– “Γνώρισε Πρόλαβε Αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού. Μπορείς”

– “Διατροφή σύμμαχος στην διαχείριση του άγχους των εξετάσεων”

– “Περιβάλλω Δεν Αναβάλλω”. Περιβαλλοντική δράση

– “Δάσος Δελασάλ στο Ρετζίκι. Ένας αληθινός Βοτανικός Κήπος στην Θεσσαλονίκη”

– “Πεταμένα, ξεχασμένα άλλα και δημιουργικά παιδικό εργαστήρι κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά “

– Ημερίδα “Όχι στη βία κατά των γυναικών”

– “Σεμινάρια Αυτό – εξέτασης Η δύναμη της πρόληψης νίκη της ζωής”

– Φωταγώγηση «Ροζ η Πολιτιστική Γειτονιά για τον καρκίνο του μαστού”

– Έκθεση έργων με ανακυκλώσιμα υλικά

– “Πολύ γλυκιά είναι η ζωή όταν χαρά σκορπίζει”. Τα έσοδα πήγαν στο Παιδικό χωριό του Φιλύρου

– “Πρώτες βοήθειες στο Δημοτικό του Δελασάλ”

– “Μπορώ να φέρω την ευτυχία στην καθημερινότητα”

– “Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν”. Βυζαντινό Λουτρό με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού.

– Συντονισμός για την υλοποίηση της Πρωτοποριακής σύμπραξης Δήμου με το ΚΘΒΕ για δωρεάν παραστάσεις για τα σχολεία του Δήμου.

– “Κακοποίηση ανηλίκων μέσω Διαδικτύου”. Ημερίδα με τον Μανώλη Σφακιανάκη που υπηρέτησε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

– “Αλλάζω τον εαυτό… Αλλάζω τον κόσμο όλο”. Ημερίδα με τον διακεκριμένο ψυχολόγο Ιάκωβο Μαρτίδη.

– “Sail for Pink Άλμα Ζωής 130 συμμετέχοντες του Δήμου Νεάπολης Συκεών”

– “Ήλιος και Δέρμα”

– “Μπορώ να φέρω την ευτυχία στην καθημερινότητά μου ;” Μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή ημερίδα με διακεκριμένο ψυχολόγο.

* Η Τάνια Κιουμουρτζίδου κατέβηκε υποψήφια με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους 4.100 άνθρωποι.

Δείτε επίσης: Θ. Καραμπατάκης στο Politic.gr: “Το τείχος ανοσίας θα πρέπει να έχει χτιστεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτέμβρη”

Loading