Τεχνητή Νοημοσύνη στον Νομικό Έλεγχο: ΟΔημόσιος Φορέας που Καινοτομεί

Τεχνητή Νοημοσύνη στον Νομικό Έλεγχο: ΟΔημόσιος Φορέας που Καινοτομεί

Την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το νέο αυτό εργαλείο, το Κτηματολόγιο καθίσταται ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων, επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους αρμόδιους προϊσταμένους.

Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι ήταν υποχρεωμένοι να μελετούν ολόκληρα συμβόλαια, που συχνά ξεπερνούσαν τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία απαιτούσε κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε όλη την επικράτεια, προσφέρει δυνατότητες όπως:

– Ανάγνωση του κειμένου του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα,

– Αναγνώριση του είδους της πράξης και εντοπισμός των απαραίτητων στοιχείων σύμφωνα με νομικούς κανόνες,

– Αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ,

– Δημιουργία αυτόματης εισήγησης προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.

Η χρήση του εργαλείου οδηγεί σε μείωση του χρόνου επεξεργασίας κάτω από το μισό, επιτυγχάνοντας ακόμα και το 1/3 του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τις δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το Δημόσιο, καθώς η διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, αναμένεται να μειωθεί στα 30 λεπτά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνεται από τον προϊστάμενο, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει το έργο του, προσφέροντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χωρίς κόστος, είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών. Η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI, με την υποστήριξη της Microsoft, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι το Υπουργείο εργάζεται για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, ανακοίνωσε τους στόχους του υπουργείου που περιλαμβάνουν τη χρήση μοντέλου ΤΝ για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη κρίση, αλλά την ενισχύει, και ότι στόχος είναι η συνεχής επένδυση σε τεχνολογίες που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Κτηματολογίου και θα εξασφαλίσουν την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες.

©

Loading

Play