ΤελλόγλειοΊδρυμα Τεχνών: Εγκαίνια δύο εκθέσεων για το 1821

ΤελλόγλειοΊδρυμα Τεχνών: Εγκαίνια δύο εκθέσεων για το 1821

Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα –  Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) άνοιξε και πάλι απόψε τους εκθεσιακούς χώρους του στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από μήνες αναστολής λειτουργίας τους λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με την παρουσία περιορισμένου βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων αριθμού ατόμων.

Ανάμεσα στους οποίους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου εγκαινίασε τις παράλληλες εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821».

«Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων καταμαρτυρούν αφενός τη συνεργασία του ΑΠΘ με σημαίνοντες φορείς του πολιτισμού ανά την επικράτεια, αφετέρου δε το ιστορικό κύρος του ιδρύματός μας», είπε ο κ.Παπαϊωάννου, ευχαριστώντας την «Πρωτοβουλία 1821-2021», το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο «για την εμπιστοσύνη τους και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν».

«Οφείλουμε τα εύσημα και στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που με ιδιαίτερη επιμέλεια φρόντισαν να αναδείξουν εκθέματα και τεκμήρια της συλλογής Τρικόγλου, που έχουν προσλάβει ιδιαίτερη σημασία στη δημόσια ιστορία, ουσιαστικά αποτελούν την κλασική αναπαράσταση του Αγώνα, τον τρόπο που όλοι μας θυμόμαστε την Επανάσταση», πρόσθεσε.

«Οι δύο εκθέσεις»

Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα και τη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ και φιλοξενείται στον 1ο όροφο.

Ακολουθώντας τη δομή και το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα, ρίχνει φως στην ιστορική διαδρομή από την προεπαναστατική περίοδο έως τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Μακεδονίας.

Παρουσιάζονται πολύτιμοι θησαυροί του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αλλά και της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου, όπως έγγραφα, έργα τέχνης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της Επανάστασης.

Ξεχωρίζουν το ακρόπρωρο του πλοίου «Άρης» και το σηματολόγιο του Ανδρέα Μιαούλη, το καριοφίλι του Κολοκοτρώνη, το γιαταγάνι του Καραϊσκάκη, η πιστόλα του Διάκου, αλλά και ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη. Προσωπογραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια, του ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννης Καρατζά, παρουσιάζονται μαζί με πορτρέτα του Ρήγα Φερραίου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που φιλοτέχνησε ο Διονύσιος Τσόκος, ύστερα από παραγγελία του Υπουργείου Στρατιωτικών. 

Οι επαναστατικές προκηρύξεις του Υψηλάντη και επιστολή Φιλικού σκιαγραφούν το ξέσπασμα της Επανάστασης στο Ιάσιο, ενώ αντικείμενα καθημερινής χρήσης (όπως επιτραπέζια ρολόγια, τραπουλόχαρτα, κ.ά.), συνδέονται με το φιλελληνικό κίνημα. Η δράση αγωνιστών από την περιοχή της Μακεδονίας, όπως οι Εμμανουήλ Παπάς, Γιώργος Λασσάνης, Τσάμης Καρατάσος, κ.ά. φωτίζονται μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.


Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται από διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές (Παζάρι του Dodwell, Χάρτα του Ρήγα, Μαχόμενα Τυπογραφεία), αλλά και την ίδια τη Χάρτα του Ρήγα από τη συλλογή Ι. Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα.
Διάρκεια έκθεσης έως μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

«Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» 

Η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» φιλοξενείται στον 2ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Συνιστά συνεργασία της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Παρουσιάζει τεκμήρια από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου, που βρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους.

Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση κι ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Δείτε επίσης: Εισαγγελέας για το πάρτι έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή στο ΑΠΘ

Loading

Play