Τέρμα γκάζι” για περισσότερες αγορές του εξωτερικού «πατά» το ελληνικό ακτινίδιο

Τέρμα γκάζι” για περισσότερες αγορές του εξωτερικού «πατά» το ελληνικό ακτινίδιο

“ Τέρμα γκάζι”, προκειμένου να κατακτήσει ακόμη περισσότερες αγορές του εξωτερικού, πατά το ελληνικό ακτινίδιο, διεκδικώντας με αξιώσεις την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή. Το 2020 αναμένεται να “ ανοίξει φτερά” για την αγορά της Ταϋλάνδης, με επόμενους σταθμούς την Κορέα και την Κίνα, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία και Βιετνάμ. Αυτά τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός, ο οποίος υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη ανοίξει και η αγορά της Ινδίας, σημείωσε: “ το 2020 ίσως καταφέρουμε να πάμε στην αγορά της Ταϋλάνδης. Θα ακολουθήσουν η Κορέα και η Κίνα”. Διευκρίνισε βέβαια, ότι Έλληνες παραγωγοί/εξαγωγείς βρίσκονται στην αγορά της Κίνας από το 2008, ωστόσο η χώρα μας μόλις πρόσφατα έλαβε το πράσινο φως για την εξαγωγή ελληνικού ακτινιδίου από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.
    Για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Κολιός επισήμανε ότι «μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους Έλληνες παραγωγούς η αγορά της Βραζιλίας και δεν αποκλείεται εντός του 2020 ή το αργότερο το 2021 το ελληνικό ακτινίδιο να ταξιδέψει στη χώρα αυτή. Στο στόχαστρό μας, βρίσκονται επίσης και οι αγορές των Κολομβίας και Μεξικού». Υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές για το ελληνικό ακτινίδιο καταγράφονται μεγάλες, όπως και οι ευκαιρίες, ο κ. Κολιός σημείωσε ότι υπό προϋποθέσεις το προϊόν μπορεί να καταστεί διεθνώς εθνικό φρούτο. Χαρακτηριστικά ο ίδιος επισήμανε: «Εάν δεν στηρίξουμε και προστατέψουμε το προϊόν μας εμείς οι ίδιοι, τότε κανείς δεν θα το πράξει για εμάς και οι ανταγωνιστές μας στην πρώτη ευκαιρία που θα βρουν, ελλείψει δικών μας καλών χειρισμών, εννοείται πως θα προσπαθήσουν να κερδίσουν έδαφος».
    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων στις εξόδους της χώρας, ώστε όπως τόνισε χαρακτηριστικά να πάψει η εξαγωγή ελληνικού ακτινιδίου χωρίς χαρτιά. Αναφερόμενος δε, στη « μαύρη αγορά», τόνισε ότι, «δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκε έξαρση του φαινομένου, λόγω υψηλής φορολογίας και άλλων οικονομικών παραγόντων που όπως φαίνεται αίρονται σε μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα κυβέρνηση. Βέβαια, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος» διευκρίνισε. Επίσης, επιτακτική ανάγκη κατά τον κ. Κολιό, είναι να σηκωθεί χειρόφρενο στην ατυποποίητη διάθεση του ελληνικού ακτινιδίου και στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε, «γιατί να απολαμβάνουν άλλοι την προστιθέμενη αξία του δικού μας προϊόντος»;.
    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κολιός υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να καταστεί εφικτή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον η υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο του ελληνικού ακτινιδίου. «Υπολειπόμαστε σε ποσοστό 50% σε αποθηκευτικούς χώρους», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις σε ψυγεία και διαλογητήρια. Σε ό,τι αφορά την “ επισημοποίηση” της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, ο κ. Κολιός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τέλος του 2019 αναμένεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί απλοποίηση των διαδικασιών και άρση των δυσκολιών. “ Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η διεπαγγελματική μας θα καταστεί «επίσημη» το 2020 και θα συνεχίσει απρόσκοπτα το ήδη δραστήριο έργο της”.
«Όχι» στην πρόωρη συγκομιδή
    «Δυστυχώς, ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας αυξάνουν θεαματικά τα τελευταία χρόνια, η τακτική ορισμένων παραγωγών να προχωρούν σε συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το κύρος της χώρας μας ως προς την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων, υπογραμμίζει. Όπως εξήγησε, η πρόωρη συγκομιδή «εγκυμονεί» σοβαρούς κινδύνους και απειλεί μεσοπρόθεσμα τις συνολικές καλλιέργειες, καθώς η υποβάθμιση του προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της ιστορίας με άλλα ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια. Σε περίπτωση πρόωρης συγκομιδής και τεχνητής ωρίμανσης, «ό,τι επιχειρεί κάποιος να κερδίσει σε αξία, το χάνει σε βάρος, καθώς οι πρόωροι καρποί, πέραν των άλλων μειονεκτημάτων, έχουν και κατά 20% περίπου μικρότερο βάρος από τους συγκομιζόμενους στον δέοντα χρόνο», τόνισε.
    Με την παραδοχή και αναγνώριση ότι το ελληνικό ακτινίδιο είναι “ περιζήτητο” στις διεθνείς αγορές, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών “ Incofruit Hellas”, Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “ προκειμένου να διατηρήσουμε την παρουσία των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές παραδοσιακές και νέες, θα πρέπει η ελληνική καλλιέργεια ακτινιδίων να εμπλουτιστεί και να συγκρατηθεί, αλλά και να μελετηθεί η συνεχιζόμενη επέκταση της, τόσο από άποψη έκτασης, όσο και από πλευράς νέων ποικιλιών”. Οπως διευκρίνισε, “ ήδη οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εκτιμώνται σε 10.000 στρέμματα, με τις επτά-οκτώ χιλιάδες να έχουν φυτευθεί την τελευταία τετραετία και με την συνολική παραγωγή σε πλήρη απόδοση να εκτιμάται σε 320.000 τόνους.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading