Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Στις 10.30 πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Ολύμπου, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας στη διασταύρωση των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας ενώ λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε έτερη συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα. Οι πορείες κατέληξαν γύρω στις 12.00 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου και διαλύθηκαν.

Λίγο πριν την έναρξη της πορείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρός του Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με το πρώτο πολυνομοσχέδιο την κατάργηση του νόμου που προέβλεπε την αιτιολόγηση της απόλυσης και παράλληλα τη μη συνυπευθυνότητα του αναθέτοντος το έργο στις εργολαβίες. «Με το δεύτερο επονομαζόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περνάει μία σειρά από αντεργατικά νομοθετήματα, δηλαδή τη μη επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δυνατότητα του εργοδότη να συνάπτει συμβάσεις με ενώσεις προσώπων. Την ώρα που το 98% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι κάτω από 10 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να επικαλεστεί οικονομικούς λόγους και να περάσει αυτά που θέλει καθώς και την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής. Μέσα σε σε τρεις μήνες η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μία αντεργατική στρατηγική, η οποία δεν μπορεί παρά να μας βρει αντίθετους και να είμαστε στους δρόμους και στους αγώνες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που θα καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά, να σηκωθούν από τον καναπέ, να βγουν στους δρόμους για να δώσουμε τους αγώνες. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτές τις πολιτικές που στοχοποιούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουρμούλης, ανέφερε ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί συνέχεια της απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με βασικές προβλέψεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου και κυρίως με αυτές που αφορούν την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Εισάγει μία σειρά από νέες εξαιρέσεις, τις οποίες οι εργοδότες μπορούν να επικαλεστούν και να αξιοποιήσουν προκειμένου να μην εφαρμόσουν τις κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα τελικά η κλαδική σύμβαση να γίνεται εξαίρεση και όχι το ανάποδο. Επίσης (διαφωνούμε με) το ζήτημα που αφορά στα μητρώα των Σωματείων και στον τρόπο που θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες μετά από Γενικές Συνελεύσεις. Το Υπουργείο -συνέχισε- ανακοίνωσε ότι θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στη δική του πλατφόρμα. Εμείς προειδοποιούμε και επισημαίνουμε στους εργαζόμενους ότι αυτό είναι μία κίνηση απόλυτου ελέγχου της λειτουργίας των Σωματείων. Λέμε σε όλους τους τόνους, με τη μαζικότητα, με τη μαχητικότητα, με την οργάνωση και της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης, ότι δεν θα τους περάσει».

Α.Φ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play