TFTD: Η τεχνολογία ως κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια των πόλεων και των πολιτών

TFTD: Η τεχνολογία ως κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια των πόλεων και των πολιτών

Οι σύγχρονες πόλεις και οι πολίτες αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις ασφαλείας, ενώ η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που μπορούν να επέμβουν και να προσφέρουν λύσεις στον τομέα αυτό, καθώς και στην ανάπτυξη δικλείδων προστασίας από διαδικτυακούς και άλλους κινδύνους. Η δήλωση αυτή τονίστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD).

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχαήλ Μπλέτσας, υπογράμμισε ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας είναι ευέλικτος και παραγωγικός στην κυβερνοασφάλεια, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο έντονο για τις μεσαίες και μικρές εταιρίες, οι οποίες είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Αμερική. Πρόσθεσε ότι απαιτείται να τονίζεται η ανάγκη για μέτρα και προβλέψεις στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στον δημόσιο τομέα, κάθε τομέας προσπαθεί να ενισχυθεί μέσω κατάρτισης. Ο κάθε οργανισμός πρέπει να διατηρεί τα αρχεία του ασφαλή στο cloud του. Πρέπει να είμαστε στρατηγικοί σχετικά με το πού και γιατί επιτρέπεται η χρήση διαφορετικών συστημάτων, προστατεύοντας πάντα τα δικαιώματα των πολιτών, ανέφερε ο Μπλέτσας.

Ο σύμβουλος του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας του U.S. Department of State, Michael Masuda, τόνισε τη σημασία της συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ του δημοσίου τομέα και της βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει περισσότερη αξία στην κοινότητα των επιχειρήσεων και η διεθνής συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση προτύπων και διαλειτουργικότητας.

Ο καθηγητής Υποδομών, Συστημάτων και Αστικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Theo Tryfonas, επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την καλή λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας. Ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του πολίτη, καθώς συχνά οι προθέσεις μπορεί να παρερμηνεύονται. Σημείωσε μάλιστα ότι, στην Μεγάλη Βρετανία, οι τοπικές αρχές συνεργάζονται στενά με τα κέντρα ελέγχου των συστημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και διαβούλευση με τους πολίτες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας. Το 4ο TFTD διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Loading

Play