“Σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις, τολμάω να πω ότι η γυναίκα είναι δύναμη, γιατί αυτό που ορίζει τη σύγχρονη γυναίκα δεν είναι το τι μπορεί να πετύχει, αλλά το πως μπορεί να μεγαλουργήσει, να εξελιχθεί, να προοδεύσει” δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκδήλωσης για την ενδοοικογενειακή βία και τις πολιτικές ισότητας των φύλων που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο “Αστέρια” στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Δευτέρας (27/6).
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη
“Προσωπικά, συντάσσομαι με την άποψη της Γαλλίδας συγγραφέως Αναϊς Νιν, η οποία έγραψε το εξής: “Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει έναν άνδρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει μόνη της;”, είπε ο κ. Καράογλου, και επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει καθολική αναγκαιότητα η αποτελεσματική αντιμετώπιση και κατ’επέκταση η εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας, υποστηρίζοντας πως “μόνο τότε η κοινωνία μας θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά υγιής”.
Στη συνέχεια, τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις 12 χώρες που έχει όλο το νομικό πλαίσιο για την ισότητα των γυναικών και πως “οι γυναίκες μέσα από τη συμμετοχή τους σε θέσεις ευθύνης, μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικούς αγωγούς και αρωγούς της κοινωνικής ευημερίας”, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.
43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους στην Ελλάδα
Από πλευράς της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Καλυψώ Γούλα, αναφερόμενη στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που “γιγαντώθηκε” την περίοδο της πανδημίας με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Όπως είπε, “υπάρχει δίκτυο δομών για την πρόληψη και για την καταπολέμηση της βίας που αποτελείται από 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, ένα πρόγραμμα που τρέχει από το 2009 μέχρι σήμερα και συνεχίζει”, ενώ μίλησε και για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
Παίροντας τον λόγο η L.L.M. αστικού, δικονομικού και εργατικού δικαίου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος της ελληνικής εταιρείας οικογενειακού δικαίου, πρώην επιστημονική συνεργάτιδα του «Αρμενοπούλου» επιστημονικού περιοδικού του ΔΣΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Θούλη Παρασόγλου, μίλησε για το “οπλοστάσιο” της κυβέρνησης απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εφαρμογή “Panic Button” σε συνεργασία με τη Vodafone, ένα εργαλείο που επιτρέπει στα θύματα βίας να ζητούν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους. Επιπλέον, υπογράμμισε πως “η βία, υπο οποιαδήποτε μορφή αποτυπώνεται, είτε είναι λεκτική, είτε είναι σωματική είτε είναι ψυχική είτε οικονομική, αποτελεί βία η οποία καταγγέλεται και αυτεπαγγέλτως, τα όργανα που έχει θέσει η πολιτεία είναι υποχρεωμένα να παρέμβουν“.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης μαζί με τις οικογένειές τους.
Δείτε επίσης: Θ. Καράογλου: Πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις τιμές στα καύσιμα κίνησης