Θάσος: Η Γαλλική Δράση και η Σημαντική Συνεργασία με την Ελλάδα μέσω της Αρχαιολογίας

Στο πρόσωπο της δραστήριας Γαλλίδας αρχαιολόγου, η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και τη Θάσο, τιμήθηκε η μακροχρόνια συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Η αρχαιολόγος Manuel Wurch – Kozelj έχει προσφέρει σημαντικό ερευνητικό έργο στις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, καθώς και στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.

Κατά τη διάρκεια μιας σεμνής αλλά συγκινητικής τελετής στο προαύλιο του αρχαιολογικού μουσείου της Θάσου, η κ. Wurch – Kozelj τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα από τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας, Jean – Luc Lavaud.

Το παράσημο θεσπίστηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1808, με σκοπό να αναγνωρίσει τη συμβολή όσων προάγουν την πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική διάδοση της Γαλλίας παγκοσμίως. Μαζί με τη Λεγεώνα της Τιμής, το Τάγμα του Ακαδημαϊκού Φοίνικα αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γαλλικά παράσημα.

Η κ. Wurch – Kozelj και ο σύζυγός της, Tony Kozelj, με καταγωγή από τη Δαλματία, είναι αγαπητοί στο νησί, όπου ζουν και εργάζονται τα τελευταία τριάντα χρόνια, προσφέροντας σημαντικό επιστημονικό και αρχαιολογικό έργο. Η αγάπη τους για την Ελλάδα τους οδήγησε να εγκατασταθούν στη Θάσο, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των κατοίκων.

Ο Γάλλος πρόξενος Jean – Luc Lavaud στην ομιλία του αναγνώρισε την κ. Wurch – Kozelj ως ηγετική φυσιογνωμία στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία, σημειώνοντας τη σημαντική της συμβολή στην ανάδειξη της περιοχής, που είναι εμβληματική για τη Γαλλική αρχαιολογία. Ανέφερε πως η συνεργασία της με τον σύζυγό της έχει συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ίδρυση του μουσείου της Θάσου.

Η κ. Wurch – Kozelj, εκφράζοντας την συγκίνησή της, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης που έχει λάβει από πολλούς και αναγνώρισε τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι υπήρξαν στήριγμα στην πορεία της.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και καρποφόρα συνεργασία της με την κ. Wurch – Kozelj, τονίζοντας την συνεισφορά της όχι μόνο στην αρχαιολογία αλλά και στην τοπική κοινωνία της Θάσου, όπου η αγάπη της για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική την οδήγησε να μείνει και να εργαστεί.

Ποια είναι η Manuela Wurch – Kozelj:

Η Manuela Wurch – Kozelj γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρασβούργο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή Αρχιτεκτονικής, εστιάζοντας στην αρχαιολογία. Από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα και έχει συμμετάσχει σε πολλές τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές έρευνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Το 2017, έλαβε διδακτορικό στην αρχαιολογία από το πανεπιστήμιο Paris I Panthéon – Sorbonne.

©

Loading